Maxilar superior crescut in abdomenCercetatorii finlandezi au anuntat faptul ca au reusit sa inlocuiasca maxilarul superior al unui batran de 65 de ani. Unicitatea interventiei consta in faptul ca maxilarul a fost inlocuit cu un altul cultivat din celule stem si care crescuse in abdomen.

Medicii au anuntat ca aceasta interventie deschide noi perspective in ceea ce priveste tratamentul tesuturilor grav afectate. Au mai existat astfel de interventii pana acum, insa niciodata nu s-au mai folosit celule provenind de la pacient, crescute in laborator si diferentiate in tesut osos.

Mai mult, pacientul s-a recuperat mult mai repede decat daca s-ar fi folosit o grefa din osul piciorului. Cercetatorii au adaugat ca nu au folosit nimic provenind de la animale, astfel prevenindu-se infectarea cu virusi ascunsi in ADN-ul animal.

Celulele stem sunt celule umane care se gasec in sange si tesuturi. Cercetatorii au descoperit de curand ca tesutul adipos contine celule stem care pot fi 'tranformate' intr-o varietate de alte tesuturi. Daca in cazul unui transplant, se folosesc celule stem pentru obtinerea tesutului transplantat, sansele de respingere ale transplantului sunt zero. Cercetatorii au izolat celule stem din tesutul adipos al pacientului, sustin cercetatorii.

Celulele au fost tinute pentru a se dezvolta, timp de doua saptamani intr-un amestec plin de nutrienti ce continea si sange de la pacient. Apoi, cercetatorii au extras celulele numite mesenchimale (celule stem care pot da nastere tesutului osos, celui muscular si vaselor de sange). Cand numarul de celule colectate a fost destul de mare, ele au fost introduse in abdomenul pacientului si lasate acolo timp de noua luni pentru a se dezvolta. Apoi, structura formata a fost atasata de oasele capului pacientului cu ajutorul unor microsuruburi. Pacientul avusese o tumora din cauza careia a trebuit extirpat maxilarul superior.

Sursa: Revista Presei

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează