Metoda noua de creare a celulelor stem

O echipa de cercetatori japonezi de la Universitatea Kyoto a reusit sa obtina celule stem din celule normale, folosind un material genetic numit plasmida.

Cercetatorii de la Universitatea Kyoto au obtinut celule stem folosind un inel din plasmida (mactomolecula de ADN prezenta in unele bacterii si celule, care se poate replica autonom folosind cromozomul "gazdei"), relateaza Reuters.

La soareci, aceasta metoda a generat celule stem pluripotente, iar cercetatorii sunt de parere ca acesta metoda ar putea functiona si la oameni, reprezentand un pas important in medicina regenerativa.

Echipa de cercetatori japonezi a incercat mai multe metode de creare a celulelor stem si in cele din urma au reusit, folosind plasmidele.

Odata transplantate la soareci, celulele astfel obtinute s-au transformat in celule stem si au inceput sa se comporte ca acestea.

Cercetatorii au recunoscut ca metoda descoperita de ei nu este la fel de eficienta ca metoda clasica de creare a celulelor, cea care foloseste retrovirusi, dar ca vor incerca sa o aplice folosind celule umane.

Celulele stem sunt celule care se pot transforma in oricare dintre cele 220 de tipuri diferite de celula din corpul uman.

Ele folosesc la regenerarea celulelor distruse de boli din organism si sunt dificil de creat, folosind un embrion sau o tehnologie de clonare.

Noua metoda folosita a generat celule stem pluripotente la soareci, iar cercetatorii sunt de parere ca metoda ar putea functiona si la oameni. Echipa de cercetatori japonezi a incercat mai multe metode de creare a celulelor stem si in cele din urma au reusit, folosind plasmidele.

Odata transplantate la soareci, celulele astfel obtinute s-au transformat in celule stem si au inceput sa se comporte ca acestea. Celulele stem sunt celule care se pot transforma in oricare dintre cele 220 de tipuri diferite de celula din corpul uman. Ele folosesc la regenerarea celulelor distruse de boli din organism si sunt dificil de creat, folosind un embrion sau o tehnologie de clonare.

Sursa: Ziare.com

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează