Veteranii de razboi din armata americana care au fost raniti primesc o noua sansa la o viata normala, dupa ce o echipa de medici a reusit sa creeze muschi uman din molecule animale, relateaza publicatia americana The New York Times.
Cand avea 26 de ani, a ramas fara o parte din muschiul coapsei intr-o explozie in Afganistan. Sergentul Ron Strang credea ca nu va mai putea merge niciodata, dar sa alerge sau sa mai aiba vreodata o meserie care presupunea multa miscare. Asta a fost in urma cu doi ani. Acum, Ron se gandeste sa devina politist, datorita unei interventii revolutionare: i s-a refacut muschiul din tesut de porc, pe care s-au aplicat celule stem.
El face parte din cei 80 de veterani de razboi implicati intr-un program-pilot finantat de Biroul de Tehnologie al Departamentului de Aparare al Statelor Unite. Lor li se va implanta tesut muscular prelevat de la animale pentru a recrea muschii pierduti in timpul razboaielor.
Cercetatorii au remarcat ca matricea extracelulara, care acopera toate tesuturile si organele, se gaseste atat in organismul uman, cat si in cel animal. Ea trimite semnale catre organism sa repare tesuturile si organele afectate. Acum, oamenii de stiinta colecteaza matrice extracelulara de la animale, o implanteaza in corpul uman si creeaza muschi uman.
Doctorul Peter Rubin, chirurug plastician la Centrul Medical din Pittsburgh, este seful echipei de cercetare care urmareste sa reduca numarul amputarilor prin stimularea cresterii muschiului.
In urma cu un an, doctorul Rubin l-a operat pe sergentul Strang si i-a inserat in corp o bucata de matrice extracelulara provenind dintr-o vezica biliara a unui porc. Dupa interventie, corpul soldatului a inceput sa descompuna matricea in bucati mici, insa ea i-a transmis organismului ca trebuie sa secrete celule stem, care s-au depus pe matricea extracelulara si au generat celule musculare. "Nu mi-a venit sa cred la inceput. Pare ceva stiintifico-fantastic pana incepi sa intelegi care este procedura", a povestit soldatul pentru publicatia americana.
"Incercam sa ajutam natura, nu sa construim impotriva ei", a explicat si doctorul Stephen Badylak, directorul Institutului pentru Medicina Regenerativa de la Universitatea din Pittsburgh. El este unul din pionierii utilizarii matricii extracelulare pentru crearea muschiului uman. "Chirurghii le privesc ca pe o plasa care tin elemente laolalta. Cei mai multi nu inteleg rolul matricei in semnalarea problemelor interne si repararii tesuturilor", a explicat specialistul pentru The New Yok Times.
Tesutul prelevat de la animale este curatat de toate celulele vii, eliminand astfel posibilitatea ca organismul pacientului sa-l respinga. Apoi, este implantat in organism si este legat de testutul sanatos. El incepe sa trimita semnale catre organism, cerandu-i sa creeze celule specifice pentru muschiul care se va dezvolta.
"Noi le spunem ca nu este magie. Nu este un miracol. Nu le putem reconstrui toate partile anatomice, dar ii putem ajuta sa duca o viata normala", a explicat si doctorul Badylak.
Folosind aceeasi tehnica, medicii din Suedia au reusit sa creeze organe umane functionale. Pe organe din plastic, ei au aplicat celule stem, care i-au transmis corpului uman sa transforme celulele stem in celule specifice, salvand viata mai multor oameni. Urmatorul pas pentru oamenii de stiinta din domeniul medicinei bioregenerative este sa invete organismul uman sa inlocuiasca singur organele bolnave.
Sursa: RomaniaLibera
Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.