Noi metode de colectare a celulelor stemUn studiu recent realizat pe soareci a demonstrat ca aplicarea unei duble terapii poate genera noi vase de sange, imbunatatind astfel functiile inimii dupa un atac cardiac. Rezultatele experimentelor, publicate de catre Cell Press in cotidianul Cell Stem Cell, pe de o parte, ofera o explicatiei faptului ca terapiile actuale bazate pe mobilizarea de celule stem nu sunt eficiente, iar pe de alta parte faciliteaza aparitia de noi tratamente de regenerare cardiaca.

Terapiile bazate pe utilizarea celulelor stem reprezinta o optiune destul de atractiva pentru medicii atunci cand este vorba de tratarea leziunilor inimii dupa un infarct (infarct miocardic - MI). Insa, desi experimentele ce au utilizat celule stem preluate din maduva osoasa, in cazul animalelor, au aratat o ameliorare a functiilor cardiace, in cazul oamenilor acestea nu au reprezentat tocmai un succes.

{googleads}"Abordarile moderne trebuie sa se concentreze asupra procesului de ghidare cardiaca pentru a eficientiza tratamentele bazate pe utilizarea celulelor stem", a explicat autorul studiului, Dr. Wolfgang-Michael Franz de la Universitatea Ludwig-Maximilians.

Factorul SDF-1 reprezinta principalul element chimic de a conduce celulele stem catre tesuturile afectate ale inimii. Intrucat SDF-1 este inactiv ca urmare a actiunii CD26 / DPP-IV, localizarea acestor tesuturi de catre celulele stem endogene nu este optima. Oamenii de stiinta au apelat la inhibitori genetici sau medicamentosi ai CD26 / DPP-IV pentru a diminua actiunea de degradare a SDF-1 in cadrul experimentelor realizate pe soareci calora li s-a indus chirurgical un infarct miocardic. In plus, soarecii au fost tratati cu G-CSF (factori de stimulare a granulocitelor), un medicament comun ce mobilizeaza celulele stem sa se deplaseze din maduva osoasa in sange.

Oamenii de stiinta au descoperit ca inhibarea genetica sau prin intermediul medicamentelor a CD26 / PP-IV combinata cu utilizarea G-CSF diminueaza actiunea DPP-IV si conduce la un SDF-1 stabil si activ in interiorul inimii, ajungandu-se astfel la recrutarea de celule predecesoare celor ce permit circulatia sangelui sau EPC (precursori endoteliali) pentru acest organ. In continuare, acest tip de tratament combinat accelereaza formarea de noi vase de sange si duce atat la cresterea ratei de supravietuire cat si la reluarea intr-un ritm normal a functiilor cardiace dupa un infarct miocardic.

Rezultatele studiului reprezinta prima dovada experimentala a faptului ca inhibarea DPP-IV combinatat cu utilizarea tratamentului cu G-CSF faciliteaza regenerarea cardiovasculara. "Descoperirile noastre ar putea contribui in mod esential la realizarea de noi modele de tratament cu ajutorul celulelor stem, din moment ce, se pare, cheia spre utilizarea terapiilor bazate pe celule stem pare sa constea in procesul de ghidare cardiaca”, a declarat Dr. Franz. "Ceea ce noi propunem este un nou concept terapeutic ce vizeaza utilizarea celulelor stem, insa prin combinarea inhibarii actiunii DPP-IV cu administrarea de G-CSF.”

Sursa: Physorg

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează