O fetita cu paralizie cerebrala tratata cu propriile celule stemO fetita de 4 ani, din Spania, a primit o infuzie de celule stem provenite din propriul sange recoltat si procesat din cordonul ombilical, pentru a fi tratata de paralizie cerebrala.

Paralizia cerebrala este unul din principalele domenii de investigare a terapiilor cu celule stem din sangele cordonului ombilical.

{googleads}Transplantul a fost efectuat de dr. Luis Madero, seful Departamentului de Onco-hematologie al Spitalului Nino Jesus din Madrid, Spania. Aceasta este deja a treia infuzie de acest tip realizata de dr. Madero pentru a trata paralizia cerebrala la copii. "Desi aceste tipuri de tratamente sunt inca in faza de cercetare, se presupune ca tratamentele cu celule stem ar putea fi o optiune terapeutica pentru regenerarea tesutului nervos afectat si implicit repararea creierului", a afirmat dr. Luis Madero.

Acest tratament a fost posibil pentru ca celulele stem din sangele cordonului ombilical al copilului au fost crioconservate la nastere. “Pentru a avea succes astfel de proceduri, este foarte important sa ne putem baza in momentul transplantului pe calitatea celulelor stem crioconservate”, a declarat Evi Mattil, de la banca de celule stem unde au fost pastrate celulele fetitei paralizate.

Studii clinice in desfasurare

In prezent, exista in desfasurare mai multe studii clinice internationale privind utilizarea celulelor stem recoltate din cordonul ombilical in terapia pentru tratarea paraliziei cerebrale.

Un studiu stiintific este realizat pe un lot de 184 copii la Universitatea Duke, din Statele Unite ale Americii. Marea majoritate a acestor pacienti (140) au paralizie cerebrala, restul sufera de hidrocefalie congenitala sau alte leziuni cerebrale. Pacientii sunt monitorizati specific timp de 12 luni de la transplant. Concluziile arata ca transplantul este un tratament sigur, pana in prezent nu au existat reactii adverse. Desi rezultatele studiului nu sunt inca publicate oficial, multe familii au raportat efecte pozitive ale tratamentului asupra copiilor.

Un alt studiu pe aceasta tema este in curs de desfasurare la Colegiul Medical Georgia in SUA. Cercetarea in acest domeniu, se desfasoara de asemenea si in tari precum Germania, Taiwan, Coreea si Japonia.

Paralizia cerebrala

Nu exista momentan nici o terapie standard, care sa functioneze pentru toti copiii cu paralizie cerebrala, deoarece fiecare pacient este unic. Copiii se pot dezvolta fizic și psihic, dar si reactioneaza la tratament intr-un ritm diferit. Pana in prezent, tratamentele utilizate au fost limitate la reabilitarea si la prevenirea complicatiilor, deoarece prevenirea si anticiparea lor sunt adesea dificile.

Terapia cu celule stem recoltate din sangele cordonului ombilical a fost folosita in ultimii ani, de cand s-a descoperit ca modulatoarele imunologice, mecanismele anti-inflamatorii si puterea regeneratoare a celulelor stem recoltate din sangele cordonului ombilical, pot produce o imbunatatire semnificativa a nivelului de viata al acestor pacienti. Desi rezultatele preliminare sunt pozitive, ele necesita consolidarea prin intermediul unor studii clinice pentru a evalua siguranta si eficacitatea terapeutica.

Sursa: cryo-save.com

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

COMMENTS 

Postat la
%b %12, %2014
Postat de
MICULESCU IOANA
COPIL CU PARALIZIE CEREBRALA-SINDR OM EXTRAPIRAMIDAL
BUNA ZIUA
AM O FETITA DE 4 ANISORI S-A NASCUT CU PARALIZIE CEREBRALA, SINDROM EXTRAMIRAMIDAL, HIPOTONIE AXIALA SI TETRAPAREZA SPASTICA.LA NASTERE I S-A RECOLTAT CELULE STEM,INTREBAREA ERA DACA SE POT FOLOSI SI IN CAZUL EI SI CUM PUTEM LUA LEGATURA CU CLINICA DIN SPANIA.MULTUMES C

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează