obtinerea-celulelor-stemCercetatorii de la Universitatea Johns Hopkins au pus la punct o tehnica de obtinere a celulelor stem embrionare care nu numai ca ar putea avea implicatii foarte importante pentru tratarea unor boli grave, dar elimina si controversele si dificultatile etice legate de obtinerea acestor celule.

Cercetatorii au descoperit o metoda eficienta si sigura de transformare a celulelor adulte din sange in celule de tip embrionar, identice cu cele ale unui embrion in varsta de 6 zile. Cu ajutorul acestei metode, celulele sanguine adulte parcurg, practic, drumul inapoi, "intinerind", revenind la stadiul de celule stem nediferentiate.

Importanta celulelor stem in medicina consta in faptul ca ele sunt pluripotente, adica se pot transforma in multe alte tipuri de celule, in functie de tratamentul la care sunt supuse. Astfel, din celulele stem embrionare pot fi "fabricate" celule musculare, osoase etc, in functie de necesitate, ce pot fi apoi implantate in organele respective, in scop terapeutic. Aceste transplanturi fiind obtinute din celulele proprii ale corpului, nu ar exista pericolul respingerii lor.

Terapia cu celule stem embrionare ar putea schimba pentru totdeauna universul medicinei umane, insa utilizarea lor pe scara larga este restrictionata de dificultatile legate de obtinerea lor. Ele pot fi obtinute in mod direct fie din embrioni umani - o abordare extrem de controversata si ingradita legislativ -, fie din celulele stem prezente in cordonul ombilical, care poate fi pastrat in unitati medicale specializate, pentru a fi folosit ulterior, in caz de nevoie, dar aceasta este o procedura costisitoare.

Alternativ, celulele stem pot fi "fabricate" pornind de la celule adulte, ce pot fi determinate sa revina la un stadiu incipient de dezvoltare - asa-numita reprogramare, adesea realizata cu ajutorul unor virusuri. Dar utilizarea virusurilor poate determina aparitia unor mutatii in ADN, mutatii care uneori pot avea consecinte grave asupra sanatatii, mergand pana la declansarea cancerului.

Insa metoda pusa la punct de cercetatorii de la Universitatea Johns Hopkins inlatura multe dintre obstacole.

In primul rand, foloseste celulele adulte din sangele pacientului, deci nu va mai fi nevoie de pastrarea cordonului ombilical.

Apoi, nu foloseste reprogramarea cu ajutorul virusurilor, deci e mai sigura.

Este si eficienta: specialistii au reusit sa transforme 50-60% dintre celulele sanguine adulte in celulele embrionare.

Metoda utilizeaza plasmide, molecule de ADN prezente in bacterii si in celulele organismelor eucariote (organisme la care materialul genetic este continut in nucleu, spre deosebire de bacterii, la care nu exista nucleu).

Plasmidele se pot replica independent de ADN-ul din cromozomi si pot disparea complet dupa ce si-au indeplinit functia.

Folosind impulsuri electrice, cercetatorii au realizat perforatii in membranele celulelor sanguine extrase din maduva spinarii unui pacient. Prin aceste orificii au fost injectate plasmide ce purtau patru gene specifice, programate pentru a face celulele sa se intoarca la un stadiu primordial. Dupa ce plasmidele si-au indeplinit functia, aceste celule modificate au fost cultivate impreuna cu celule extrase din maduva osoasa, iradiate in prealabil. Dupa 7-14 zile, celulele cultivate s-au intors la stadiul de celulele embrionare.

Cercetatorii evalueaza acum insusirile celulelor astfel obtinute, dar potentialul acestei metode este oricum deosebit. Odata inlaturate barierele etice si legislative, cercetarile in domeniul celulelor stem pot progresa mai rapid, ducand la crearea unor terapii noi si, teoretic - intr-un viitor indepartat - la posibilitatea inlocuirii organelor imbatranite ale corpului uman cu unele noi - o perpetua reintinerire.

Sursa: Descopera

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.