joveJoVE, Jurnalul experimentelor vizualizate, a publicat o tehnica noua ce ar putea rezolva un obstacol in cercetarea celulelor stem pentru aplicatii in medicina regenerativa - o strategie pentru reprogramarea celulelor in vivo pentru a se comporta ca celulele stem, care renunta la riscul de aparitie a tumorilor.

Dr. Kostas Kostarelos, investigator principal al Laboratorului de Nanomedicina de la Universitatea din Manchester, a declarat ca el si colegii sai au descoperit o abordare in conditii de siguranta pentru reprogramarea celulelor somatice (care constituie cele mai multe dintre celulele organismului) in celulele stem pluripotente induse (iPS - induced pluripotent stem). Cercetarea in acest domeniu a fost adoptata ca o alternativa la utilizarea controversata a celulelor stem embrionare.

"Am indus celulele somatice in ficatul soarecilor adulti pentru a se comporta tranzitoriu ca celulele stem pluripotente", a spus dr. Kostas Kostarelos, investigator principal al laboratorului, "Acest lucru a fost realizat prin transferul a patru gene specifice, descrise anterior de Shinya Yamanaka  castigatoare a premiului Nobel, fara a utiliza virusuri, pur si simplu plasmida ADN (o mica piesa circulara, dublu catenara de ADN) a fost utilizata pentru manipularea genei de expresie intr-o celula".

newhopeforst
In coloana din dreapta, patru imagini confirma cu succes reprogramarea in celulelor hepatice somatice (albastre) in celule stem (roz) in vivo, comparativ cu cele de control (coloana din stanga)

Tehnica vine ca o alternativa la metodele de reprogramare ale Dr-ului Shinya Yamanaka, ce i-au adus premiul Nobel in 2012. Abordarea Dr-ului Yamanakas implica reprogramarea celulelor somatice in vitro cu ajutorul introducerii a patru gene prin utilizarea unui virus. Desi promitatoare, utilizarea acestei metode a fost limitata. Dupa cum afirma articolul Dr-ului Kostarelos, "Una dintre dogmele centrale ale acestui domeniu in curs de dezvoltare este ca in implantarea vivo a acestor celule, vor conduce la diferentierea lor necontrolata si formarea unei mase asemanatoare cu o tumoare”.

Dr. Kostarelos si echipa sa au stabilit ca tehnica lor nu este potrivita cu riscul de crestere necontrolata a celulelor stem in tumori, asa cum se vede in vitro, metode bazate pe virale. "Aceasta este singura tehnica experimentala ce raporteaza reprogramarea in vivo a celulelor somatice adulte la pluripotenta folosind metode non-virale, tranzitorii, rapide si sigure", a declarat Kostarelos.

Abordarea Laboratorului de Nanomedicina presupune injectarea unor volume mari de ADN plasmidic pentru a reprograma celulele. Cu toate acestea, deoarece ADN-ul plasmidic este de scurta durata in acest scenariu, riscul de crestere necontrolata este redus.

Grupul de cercetare a ales sa publice tehnica lor cu JoVE ca un mijloc de a evidentia noutatea, unicitatea si simplitatea procedurii lor. Impreuna cu articolul lor, o demonstratie a tehnicii lor a fost publicata ca un clip video revizuit pentru a asigura reproducerea corecta a acestei tehnici de catre alti cercetatori in domeniu.

Sursa: phys.org

Articol tradus de Gabriela Diana Croitoru, voluntar ProStemCell.ro

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează