organe-oaie-clonateOamenii de stiinta japonezi considera ca au gasit o solutie pentru penuria de organe existenta la nivel global. Desi deocamdata in stadiu incipient, ei au reusit sa "creasca" organe chiar in corpul unei oi. Celule-susa au fost implantate in abdomenul rumegatoarei care, in timp, au format un pancreas.

E drept, sustine "The Times", celulele au fost recoltate de la un cimpanzeu, iar pancreasul ar putea fi transplantat la o maimuta care sufera de diabet, dar acest experiment creeaza premise pentru obtinerea unor organe necesare transplanturilor in cazul oamenilor.

"Am reusit sa facem multi pasi. Au mai fost facute experimente in ceea ce priveste potentialul oilor de a produce sange uman, dar ne apropiem treptat de punctul in care putem recolta de la oi organe umane. Am demonstrat ca este mult mai eficient sa creezi organe in vivo (intr-un animal viu) decat in vitro (in eprubeta), iar acum trebuie sa ne grabim", a explicat profesorul Yutaka Hanazono, citat de The Times.

Solutia japonezilor ar putea fi o adevarata "mina de aur" in medicina. Primii care vor avea de beneficiat de pe urma organelor umane "purtate" de animale vor fi chiar japonezii, unde legislatia este foarte restrictiva in privinta transplantului. Spre exemplu, chiar daca o persoana este in moarte cerebrala, doctorii nu au voie sa-i recolteze organele, deoarece moartea este definita in legislatia japoneza ca momentul in care inima inceteaza sa mai bata.

Sursa Gandul

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează