Pacient bolnav de SIDA vindecatUn grup de medici din Berlin au anuntat ca au vindecat un om de SIDA, dupa ce i-au facut un transplant de celule stem de la o persoana rezistenta la virus, scrie International Herald Tribune.

Chiar daca vindecarea pacientului este o mare realizare medicala, expertii spun ca acest tratament nu va avea un impact imediat in lupta cu virusul inmunodeficientei umane (HIV). Cercetatorii americani sustin ca tratamentul este imposibil de aplicat pentru milioanele de oameni ce sufera de SIDA in Africa, fiind aproape imprcaticabil pentru pacientii spitalelor de top.

"Este foarte frumos, dar nu suntem surprinsi de acest caz", a spus Anthony Fauci, directorul Institului American pentru Alergii si Boli Infectioase, adaugand ca "din pacate, nu este un exemplu ce poate fi pus in practica".

Pacientul, un american in varsta de 42 de ani, stabilit in Germania, suferea si de leucemie, fapt ce a justificat transplantul riscant de celule stem. Aceste transplanturi cer stergerea sistemului imunitar al pacientului, inclusiv maduva osoasa, prin radiatii si medicatie. Intre 10 si 30 la suta dintre pacientii care opteaza pentru acest tratament nu supravietuiesc transplantului.

"Personal, as prefera sa urmez tratamentul conventional", a spus Robert Gallo, directorul Institutului de Virusologie Umana al Universitatii de Medicina din Maryland, referindu-se la medicamentele antiretrovirale.

De cele mai multe ori, sansele de a gasi un donator, care este compatibil cu pacientul si, de asemenea, are rara mutatie genetica ce ofera rezistenta la virusul HIV, sunt foarte mici. Cu toate acestea, virusul pacientului a fost inlaturat in urma cu 20 de luni, chiar daca acesta nu a luat medicamentele antiretrovirale, si succesul cazului sau este o dovada ca mult visatul tratament pentru SIDA - injectarea celulelor stem modificate genetic - ar putea functiona.

Vindecarea a fost anuntata miercuri de Gero Hutter si Eckhard Thiel, specialisti in cancerul sangvin la Spitalul Charite din Berlin. Incercarile de a folosi transplanturi de maduva osoasa pentru vindecarea bolanvilor de SIDA au inceput in ani '80. Intr-un caz, un pacient ce suferea de SIDA si limfom a murit de cancer dupa doua luni, insa s-a descoperit ca virusul HIV disparuse, insa nu s-a descoperit daca transplantul i-a oferit protectie.

In 1995, un alt pacient a primit maduva osoasa de la un babuin, specie imuna la virusul uman. Pacientul a supravietuit 11 ani, insa a murit de SIDA si cancer; transplantul nu l-a ajutat insa tripla terapie antiretrovirala, inventata intre timp, l-a ajutat.

Hutter a spus ca unul dintre cei 80 de ptentiali donatori care erau compatibili cu pacientul pentru tratamentul leucemiei aveau mutatia numita Delta 32. Aceasta mutatie, descoperita in anii '90, trebuie mostenita de la ambii parinti. Cu aceasta, globulelor albe produse de maduva le lipsesc receptorii de suprafata, care permit virusului sp invadeze sistemul imunitar.

Chiar daca reproducerea virusului HIV este oprita de medicamente, acesta poate rezista, mai multi ani, in stare latenta, in celule limfatice si celulele nervoase.

Medicii spun ca acest caz este primul pas in stabilirea unei terapii ce poate induce artificial mutatia Delta 32.

Sursa: EvZ

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează