Transplant de grefa vasculara cu celule stem

Transplant de grefa vasculara cu celule stemUn raport al Academiei Shalgrenska aduce la cunostinta rezultate imbucuratoare la 3 luni de la o interventie in premiera mondiala de transplant de grefa vasculara cu celule stem pentru tromboza de vena porta la o pacienta de 10 ani. Interventia a avut loc la Spitalul Universitar Sahlgrenska, fiind condusa de chirurgul si Profesorul Michael Olausson.

Citește mai departe...

Fonduri bugetare pentru Registrul National al Donatorilor de Celule Stem

Fonduri pentru functionarea Registrului National al Donatorilor de Celule StemGuvernul a decis, miercuri (20.04.2011), suplimentarea bugetului Ministerului Sanatatii cu 6,2 milioane de lei, pentru a asigura functionarea Registrului National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem, a anuntat premierul Emil Boc, la finalul sedintei Executivului. De asemenea, a fost aprobata suplimentarea schemei de personal a Ministerului Sanatatii cu 24 de posturi, pentru functionarea registrului.

Citește mai departe...

Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem, functional

Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem, functionalDupa doi ani de la infiintare, Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem din Romania va incepe sa functioneze.

Guvernul a aprobat miercuri modificarea legii de infiintare a Registrului National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem astfel incat acesta sa devina functional cat mai repede. Registrul va functiona ca institutie publica in subordinea Ministerului Sanatatii si va fi finantat atat de la bugetul de stat, cat si din venituri proprii, potrivit unui comunicat al Ministerului Sanatatii.

Citește mai departe...

Rinichi umani din celule stem conceputi in laborator

Rinichi umani din celule stem conceputi in laboratorIpoteza conform careia intr-o zi vom putea recurge la tesuturi si organe crescute in laborator ori de cate ori ceva se "defecteaza" incepe sa devina realitate. Cercetatorii britanici au creat in laborator, cu ajutorul lichidului amniotic si celulelor fetale de tip animal, primii rinichi.

Deocamdata, acestia masoara doar jumatate de centimetru lungime, de aproximativ aceeasi marime cu cei ai unui fetus. Cercetatorii de la Universitatea Edinburgh, care se afla in spatele proiectului, spera ca acestia vor ajunge sa se dezvolte suficient de mult incat sa poata fi transplantati unui om, relateaza Daily Mail.

Citește mai departe...

Inima umana creata in laborator cu celule stem

Inima umana creata in laborator cu celule stemOamenii de stiinta cresc inimi umane in laborator cu ajutorul celulelor stem, oferind speranta milioanelor de pacienti care au probleme cardiace. Cercetatorii americani sunt de parere ca organele create din celule stem ar putea incepe sa bata in cateva saptamani de la creatie.

Experimentul reprezinta un pas important in crearea proprii inimi si ar putea deschide calea pentru cresterea unor plamani, rinichi sau a unui ficat in laborartor.

Citește mai departe...

Injectii cu celule stem pentru cartilajul deteriorat

Injectii cu celule stem pentru cartilajul deterioratCartilajul deteriorat de uzura  poate fi refacut cu injectii care contin grupaje de celule articulare sanatoase, prelevate tot de la pacient. Aceasta inovatie se datoreaza ingineriei tisulare, care presupune cresterea de tesuturi umane in laborator.

Noua tehnica este considerata de specialisti  alternativa mai putin invaziva la protezarea articulara, procedura necesara in cazurile grave de uzura a articulatiilor. Cartilajele care imbraca oasele la nivelul articulatiilor se erodeaza in timp, iar acest fenomen poate avea loc in mod natural, odata cu inaintarea in varsta, dar si ca efect al unor accidente si lovituri, al ridicarii de greutati si al practicarii unor sporturi.

Citește mai departe...

Celulele stem folosite pentru a crea tesut retinian

Retina creata din celule stemCel mai important element al ochiului care influenteaza vederea umana, retina, a fost reprodus in laborator cu ajutorul celulelor stem de origine animala. Acest proces duce la cresterea sperantei persoanelor nevazatoare si a celor care sufera de problemele vederii, in viitor existand posibiltatea ca un ochi intreg sa fie creat in laborator.

Citește mai departe...

Celule stem din piele transformate in neuroni

Celule stem din piele transformate in neuroniOamenii de stiinta au reusit sa reproduca in laborator celulele care sunt cel mai usor afectate de Alzheimer. Acest lucru poate insemna, in viitor, recapatarea memoriei si a identitatii oamenilor ce sufera de aceasta boala cumplita, gratie transplanturilor acestor celule.

Cercetarorii au transformat celulele stem, originare din piele, in neuroni, confom The Telegraph.

Citește mai departe...

Transplant medular pentru un copil cu beta-thalasemie

Transplant medular pentru un copil cu beta-thalasemiePrimul transplant medular pentru un copil cu beta-thalasemie majora din Romania s-a realizat cu succes la Institutul Clinic Fundeni. Beneficiarul transplantului este o fetita de 7 ani din judetul Dolj, dependenta de transfuzii de sange efectuate lunar de la varsta de 1 an.

Fetita este primul pacient cu beta-thalasemie majora din Romania care a beneficiat de transplant medular. Potrivit medicilor, aceasta s-a clasat in gradul 1 de risc (scazut) gratie tratamentului corespunzator anterior, printr-o buna politica transfuzionala si datorita faptului ca in Romania a fost posibila terapia corecta cu chelatori de fier, dintre care Deferasirox-ul (Exjade).

Citește mai departe...