Cum arata o banca de celule stem?

Cum arata o banca de celule stemDin circa 200.000 de nasteri anuale in Romania, in jur de 8.000 de parinti recolteaza celule stem, iar in doi ani se asteapta ca numarul lor sa creasca. Prima recoltare de celule s-a facut, la noi, in 2006, iar acum deja exista zece banci; majoritatea, insa, stocheaza probele in strainatate.

In cartierul Pipera din Capitala s-a deschis o banca de celule stem, care pana acum trimitea probele la pastrare in Polonia. Trei omuleti, albi din cap pana in picioare, forfotesc incoace si incolo, inchisi intr-un fel de acvariu mai mare. Fiecare tine cate o punguta de sange in mana - unul o pune la eprubeta, altul tocmai taie cu foarfeca furtunasul altei pungi.

Sanii vor putea fi mariti cu celule stem

Sanii vor putea fi mariti cu celule stemCelulele stem promit marirea bustului cu pana la 4 centimetri in circumferinta sanului

Implanturile cu silicon, tratamentele hormonale si cremele miraculoase sunt modalitatile la care apeleaza femeile pentru a-si mari bustul. Un grup de cercetatori japonezi sustin ca aceste metode vor fi date uitarii, deoarece au constatat ca celulele stem promit marirea cu pana la 4 centimetri in circumferinta sanului.

Pacient tratat cu celule stem umane

Geron Corporation: Pacient tratat cu celule stem umaneMedicii americani au tratat in premiera medicala internationala un pacient cu ajutorul celulelor stem recoltate de pe embrioni umani, in cadrul unui test clinic realizat cu permisiunea autoritatilor, a anuntat luni compania de biotehnologie Geron Corporation, transmite AFP, preluata de Agerpres.

"Startul testului clinic GRNOPC1 reprezinta o etapa importanta pentru terapiile umane bazate pe celule stem embrionare" subliniaza intr-un comunicat Dr Thomas Okarma, din cadrul Geron Co.

Diabeticii, salvati de tesutul pancreatic artificial

Diabeticii, salvati de tesutul pancreatic artificialO noua strategie pentru ajutorul diabeticilor dependenti de insulina care nu presupune injectari zilnice cu aceasta substanta, a fost dezvoltata de chirurgii de la Massachusetts General Hospital, din Boston (SUA).

Chirurgii au creat, prin bio-inginerie, un "tesut" in care se pot dezvolta celulele stem si celule pancreatice, insule ale lui Langerhans, care secreta insulina, se spune intr-un articol publicat pe Medical News Today .

Picior refacut cu celule stem

Picior refacut cu celule stemPremiera medicala in Marea Britanie. Chirurgii au folosit o tehnica revolutionara, bazata pe celule stem, pentru a reface piciorul unei femei, ranita intr-un grav accident.

In urma cu noua ani, Diane Stuttard a fost lovita de o masina, care a tarat-o cateva sute de metri si i-a strivit piciorul stang. Femeia a suferit 11 operatii, dar medicii n-au reusit sa-i sudeze la loc oasele, pentru ca o bucata de os s-a infectat si astfel a impiedicat vindecarea.

Talasemia tratata cu ajutorul unei terapii genice

Talasemia tratata cu ajutorul unei terapii geniceUn barbat suferind de o grava maladie genetica a sangelui - talasemie, o forma de anemie puternica - a fost tratat cu succes cu ajutorul unei terapii genice, aceasta reusita fiind o premiera pe plan mondial, au anuntat autorii noii proceduri medicale. "Este o premiera mondiala", a declarat Philippe Leboulch, profesor la INSERM (Franta) si la Universitatea Harvard (Statele Unite ale Americii), coordonatorul studiului clinic ale carui rezultate au fost publicate in revista stiintifica britanica Nature.

Celule hepatice obtinute din celule susa

Celule hepatice obtinute din celule susaCercetatorii britanici au obtinut primele celule hepatice umane bolnave provenind din celule susa prelevate din piele, o premiera in domeniul medical ce demonstreaza faptul ca astfel de celule pot fi utilizate ca model de cercetare, potrivit unui studiu publicat in SUA.

In masura in care celulele ficatului, numite hepatocite, nu pot fi cultivate in laborator, efectuarea de cercetari asupra maladiilor hepatice este o sarcina extrem de dificila, au explicat autorii acestui studiu, publicat in revista medicala americana The Journal of Clinical Investigation.

Farmacii de celule stem peste 20 ani

Farmacii de celule stem peste 20 aniUn cercetator american preconizeaza ca in 20 de ani medicina regenerativa va fi atat de evoluata, incat vor fi tramente specifice nu numai pentru fiecare boala, ci si pentru fiecare persoana in parte.

In 20 de ani ar putea exista farmacii de celule stem, la fel de comune ca cele de medicamente, a declarat cercetatorul David Warburton, citat de publicatia engleza The Telegraph. Acesta a precizat ca epoca tratamentului cu celule stem este abia la inceput, iar in doua decenii, formele de vindecare vor fi foarte evoluate.