Pentru o clipa paralizia poate fi inversataCe-ar fi daca milioane de oameni ar putea merge din nou? La fiecare opt ore, cuiva din Regatul Unit i se spune ca nu va mai putea merge niciodata din cauza unei leziuni la maduva spinarii. Pentru prima oara in istoria medicinii, s-a inregistrat un progres major, care ar permite pacientilor cu leziuni medulare sa poata merge din nou. Cred ca acesta este momentul in care paralizia poate fi inversata.

Nicholls Spinal Injury Foundation a fost infiintata de David Nicholls dupa ce fiul sau, Daniel, a paralizat de la gat in jos, in 2003. David i-a promis fiului sau ca va gasi un tratament pentru leziunile medulare, indiferent cat timp va dura. Intrasem intr-un fel de depresie, dar i-am spus: "Te vom face bine. Nu-ti face griji, te vom face bine." NSIF este o organizatie de caritate care finanteaza cercetarea pentru gasirea unui tratament in leziunile medulare. Organizatia a dat pana in prezent un milion de lire sterline pentru cercetare neurologului de renume mondial, profesorul Geoffrey Raisman, bani obtinuti din strangerea de fonduri de UK Stem Cells Foundation.

Profesorul Raisman crede ca raspunsul nu se afla in maduva spinarii, ci in conexiunile care controleaza unul dintre principalele simturi. Am fost interesat de simtul mirosului pentru ca este singura parte a sistemului nervos care contine celule regenerabile. Ceea ce face ca acest lucru sa fie posibil, este o celula unica care ofera calea, o deschidere care stimuleaza fibrele nervoase sa creasca din nou. Acestea se numesc celule gliale olfactive (OEC). Deci, ideea noastra a fost ca daca folosim deschiderea de aici, daca transplantam celulele in cicatricea din maduva spinarii, vom deschide calea pentru ca fibrele nervoase din maduva sa treaca. In colaborare cu neurochirurgul dr. Pawel Tabakow, din Polonia, prof. Raisman a putut sa-si testeze teoria.

Apasati CC pentru limba Romana

Paralizat in urma unei injunghieri in iulie 2013, Darek Fidyka este primul pacient care a fost supus la aceasta procedura. Cateva celule gliale olfactive au fost injectate in tesutul cicatricial direct in maduva spinarii. Cea mai mare parte a celulelor gliale OEC, au fost inserate deasupra si dedesubtul portiunii intrerupte folosindu-se 100 de microinjectii. Dupa transplantul de celule stem, niciuna dintre miscarile picioarelor lui Darek n-au fost initiate de creier. In lunile de dupa operatie, Darek si echipa de terapeuti au inceput sa observe ameliorari delicate, dar clare, in timp ce a continuat sa-si prelungeasca programul de exercitii: patru ore pe zi, patru zile pe saptamana. Concluzia la care a ajuns echipa, este ca traseul de la creier, spre maduva spinarii, care initiaza miscarea in picioare, a inceput sa se regenereze, iar scanarile RMN ale leziunii ofera dovezi ale vindecarii. Acela a fost momentul, adica... daca ai conectat cele doua capete ale maduvei ce mai poti face?

Cercetarile prof. Raisman si dr. Tabakow au fost publicate in revista "Cell Transplantation", facand descoperirea accesibila oricarui om de stiinta din lume. Nu intentionez sa limitez aceste informatii in niciun fel. Cu cat mai multa informatie exista, cu atat mai multi oameni vor fi incurajati sa lucreze la acest proiect si cu atat mai repede vom gasi tratamentul. Cercetarea finantata de NSIF, i-a oferit lui Darek Fidyka posibilitatea de a merge din nou. Insa acesta este doar inceputul. Ca NSIF sa continue sa finanteze aceasta cercetare inovatoare, are nevoie de ajutorul dvs. Organizatia are nevoie de donatii, pentru ca aceasta incredibila realizare sa poata progresa spre un posibil tratament.

"Sunt doar tatal unui baiat paralizat, care si-a adus un mic aport. Asta am facut. I-am spus ca se poate baza pe mine. Nu te poti compara cu altii pentru ca nu toata lumea e la fel, dar daca ar fi, multi oameni ar face asta. E baiatul meu si i-am facut o promisiune. S-ar putea sa nu mai mearga niciodata. Da, asa este. Dar daca o va face, inseamna ca mi-am tinut promisiunea. Asta este important pentru mine."

Sursa: nsif.org.uk

Articol tradus de niki si alex, voluntari ProStemCell.ro. Toate drepturile rezervate.

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.