Plamani artificiali fabricati in laboratorCercetarile pentru "fabricarea" in laborator a tesutului pulmonar au inregistrat un nou succes. Un laborator american a anuntat ca a creat, in premiera mondiala, in organismul unor soareci, perechi de plamani.

Cercetatorii de la Universitatea Yale au prelevat tesut pulmonar de la soareci adulti din care au extras diversi compusi celulari.

Oamenii de stiinta au pastrat matricea pulmonara continand celulele si structura bronsica, caile respiratorii si sistemul vascular, care au fost folosite ulterior ca structura de baza pe care au crescut noile celule pulmonare.

Acestia au cultivat o combinatie de celule susa si pulmonare pe aceasta matrice, intr-un incubator care reproducea anumite conditii din mediul intrauterin.

In acest fel, ei au obtinut celule pulmonare perfect functionale. Dupa ce au fost transplantati pe soareci, acesti noi plamani au functionat in regim normal, pentru perioade de timp cuprinse intre 45 si 120 de minute.

Caracteristicile mecanice ale acestor plamani sunt similare cu cele ale celor naturali. Dupa ce au fost transplantati, au fost capabili sa asigure schimburile gazoase ale organismului.

Pe de alta parte, cercetatorii de la Institutul Wyss de inginerie si biologie din cadrul Universitatii Harvard au fabricat un plaman miniatural, de marimea unei gume de sters, echipat cu un cip electronic, folosind celule pulmonare si vasculare umane.

Plamanul miniatural va putea fi utilizat pentru a testa efectele noilor medicamente si ale toxinelor asupra plamanilor umani.

Maladiile pulmonare cauzeaza aproximativ 400.000 de decese anual in Statele Unite ale Americii, iar tesutul pulmonar este dificil de regenerat.

Singura tehnica actuala de inlocuire a tesuturilor pulmonare distruse este transplantul, insa procedura prezinta un risc ridicat de respingere si de infectie. Probabilitatea de supravietuire a pacientilor pentru o perioada de 10 ani este de cel mult 20%.

Sursa: Stirile ProTV

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează