La Centrul de excelenta in tratarea leucemiilor si a altor tipuri de cancer din Romania, creat la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Louis Turcanu", a fost realizat primul transplant de celule stem din Romania, la un bebelus mai mic de sapte luni, celulele provenind de la un donator din Germania.
Gemenii Robert si Bogdan s-au nascut in luna martie 2014, aparent perfect sanatosi. La cateva luni, ambii baieti au inceput sa se simta rau. Initial, parintii au crezut ca este vorba despre o boala a copilariei, dar, pentru ca starea lor nu se imbunatatea, s-au dus cu ei la Spitalul de Urgenta pentru Copii "Louis Turcanu", din Timisoara.
Aici medicii au constatat ca sistemul lor imunitar era aproape de zero din cauza unei boli genetice, extrem de grave: amandoi sufereau de cea mai severa forma de imunodeficienta congenitala.
"Daca nu li se face transplant de celule stem in urmatoarele 2-3 luni, copiii nu au sanse de supravietuire", a fost verdictul medicilor. Cei doi bebelusi avea plamanii foarte afectati si respirau foarte greu, conditia lor fizica ingreunand procedurile pentru cele doua operatii.
Salvarea a venit din Germania
In ciuda problemelor foarte grave, operatiile au avut loc si s-au realizat la spitalul din Timisoara, celulele transplantate provenind de la un donator german.
"Medicii mi-au spus de la inceput ca sansele de supravietuire sunt minime. Transplantul s-a putut face la Spitalul de Urgenta pentru Copii «Louis Turcanu», acolo unde ma internasem cu cei mici. Existau camere sterile, asa ca riscul de infectii era redus. Transplantul s-a facut de la un donator german, pentru ca fratele mai mare al gemenilor, in varsta de 6 ani, nu era compatibil", a povestit mama copiilor.
La doua luni dupa transplant, Bogdan, unul dintre gemeni, a pierdut lupta. Robert, fratele lui, a rezistat procedurii la mai bine de cinci luni de la transplant. Spre deosebire de ceilalti copii de varsta lui, Robert nu poate iesi la joaca in parc si nu ii sunt permise vizitele persoanelor din afara, cu toate acestea este un copil foarte activ si vesel.
Stiinta: Primul transplant medular la copil efectuat in Romania
Primul transplant medular la copil, premiera in Romania, a fost efectuat in iunie 2001, de prof. univ. dr. Margit Serban, seful Centrului de Transplant Medular din Timisoara, pacientul fiind un copil bolnav de cancer limfatic. Ulterior, medicul Margit Serban a mai realizat doua premiere in chirurgia oncopediatrica romaneasca - primul transplant cu celule stem prelevate din sangele ombilical al fratelui donator si primul transplant cu celule stem de la un donator neinrudit.
Prof. univ. dr. Margit Serban, seful Centrului de Transplant Medular din Timisoara
"Am avut primul transplant medular in iunie 2001. Corect se spune transplant de celule stem hematopoietice. Initial a fost numit medular, pentru ca celulele se extrageau doar din maduva osoasa. Dupa aceea, tehnologia s-a dezvoltat, astfel incat acum se extrag celulele hematopoietice si din sangele periferic, din vena. In ianuarie 2003 am avut o alta premiera pentru Romania - transplantul alogenic cu celule stem hematopoietice de la un alt donor, inrudit cu bolnavul, de obicei, un frate. In 2009 am facut, tot in premiera, transplantul cu celule hematopoietice recoltat de la un german, deci de la un donor neinrudit si, in acelasi an, am facut si transplantul cu celulele de cordon ombilical", explica medicul Margit Serban, intr-un interviu acordat AGERPRES in 2012.
Avantajele transplantului cu celule recoltate din sange sunt remarcabile, pentru ca pacientul scapa de operatie, de anestezie, stiut fiind faptul ca orice anestezie presupune si un risc. Pentru donor exista un risc, pentru ca inainte de recoltare i se administreaza un medicament.
"Am avut un donor din Germania, care a venit de doua ori, pentru ca transplantul cu celule stem recoltate din sange nu a fost eficient si a trebuit sa-i recoltam din maduva; si s-a supus anesteziei generale. A fost un gest extraordinar", a explicat medicul in interviu. In acest proiect de pionierat, i-au fost alaturi specialisti de la clinicile din tara, dar mai ales din strainatate - Ungaria, Austria si Germania - prof. Nagy Kalman din Miskolc, prof. Manfred Gartner din Viena, unde, de multi ani, in Timisoara continua sa faca investigatii pentru monitorizarea celor transplantati, prof. Stream, care a ajutat si in domeniul hemofiliei, dar a deschis o usa si spre Registrele Internationale de Donori de Celule Stem (RIDCS).
Transplantul medular este o solutie terapeutica, uneori salvatoare, care poate duce la vindecarea a numeroase boli: de sange, de tip oncologic, metabolice, imunologice, genetice. Decizia de transplant se ia in situatii de risc major de evolutie letala si poate salva viata pacientilor - in Occident, 80% dintre tineri sunt salvati prin transplant.
In esenta, transplantul medular reprezinta transplantul de celule stem hematopoietice pluripotente, derivate de obicei din maduva osoasa, sangele periferic sau cordonul ombilical. Este o procedura medicala care apartine hematologiei si oncologiei, mai frecvent efectuata pentru pacientii cu anumite cancere ale sangelui sau maduvei osoase, cum este mielomul multiplu sau leucemia.
Maduva osoasa este materialul moale care se gaseste in interiorul oaselor. Aceasta contine celule imature cunoscute drept hematopoietice sau celule stem formatoare de sange (celulele stem hematopoietice sunt diferite de celulele stem embrionice, acestea din urma se pot transforma in oricare tip tisular din corp). Celulele hematopoietice se divid pentru a forma celule stem formatoare de sange sau se matureaza in unul dintre cele trei tipuri de celule ale sangelui: celule albe care lupta impotriva infectiilor, celule rosii care transporta oxigenul si trombocite care ajuta la coagularea sangelui. Cele mai multe celule stem hematopoietice se afla in maduva osoasa, dar unele, denumite periferice, se gasesc in sangele periferic. Sangele din cordonul ombilical contine de asemenea celule stem hematopoietice. Celulele din oricare dintre aceste surse pot fi folosite in transplanturi, conform site-ului mentionat.
La 27 ianuarie 2015, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a declarat ca, in prezent, toata patologia de transplant medular se poate efectua in Romania si a amintit, in acest sens, ca in urma cu o zi avusese loc, la Institutul Clinic Fundeni, in premiera, un haplo-transplant medular cu celule de la mama.
"Ieri, s-a realizat primul haplo-transplant in Romania. Este un pacient care a primit celulele de la mama si s-a realizat in sala de la Fundeni. Sunt doua proceduri care s-au intamplat ieri. In momentul de fata, putem spune ca toata patologia de transplant medular este posibila in Romania", declara atunci ministrul Sanatatii, prezent la inaugurarea Centrului de Uronefrologie si Transplant Renal din cadrul Institutului Clinic Fundeni.
AGERPRES
Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.