La maladia Parkinson, celulele nervoase aflate in partea creierului ce controleaza miscarea musculara mor sau sint avariate. In mod normal, aceste celule produc o substanta chimica vitala, dopamina, ce permite functionarea lina si coordonata a muschilor corpului si a miscarii. In clonarea terapeutica, nucleul unei celule este inserat intr-un ovul lipsit de nucleu. Celula se dezvolta apoi intr-un embrion din care pot fi recoltate celulele stem si folosite ca tratament.
In studiul centrului de cancer Memorial Sloan-Kettering, celulele susa au fost dezvoltate in neuroni producatori de dopamina, celulele nervoase lipsa la boala Parkinson.
Lorenz Studer, de la centrul de cancer din New York, le-a dat soarecilor un medicament care sa ucida neuronii producatori de dopamina, provocindu-le probleme de miscare similare celor intilnite la pacientii suferinzi de Parkinson. Cercetatorii americani au extras apoi fragmente din cozile acestor soareci si i le-au trimis lui Teruhiko Wakayama, specialist in clonare la RIKEN Center for Developmental Biology, din Kobe, Japonia, descrie traseul publicatia 'NewScientist'. Echipa lui Wakayama a transferat nucleele din celulele pielii prevalate din fragmentele primite in ovule de soareci dezgoliti de cromozomi, pentru a crea embrioni. Cercetatorii niponi au extras apoi celule stem embrionare din acesti embrioni clonati. Inapoi in New York, echipa lui Studer le-a transformat in neuroni care secreta dopamina.
Provocarea a fost producerea de celule nervoase care sa supravietuiasca dupa transplant. 'Este un progres impresionant, deoarece, pentru prima oara, vedem ca este posibil sa creezi propriile celule stem embrionare ale unei persoane pentru a trata boala Parkinson de care sufera. Cercetatorii din acest domeniu trebuie sa realizeze mai multe studii pentru a satisface preocuparile legate de securitate si sa faca procesul mult mai eficient inainte de a-l trece la oameni', explica dr. Kieran Breen, director de cercetare si dezvoltare la Parkinson’s Disease Society, citat de BBC. 'Terapia cu celule stem ofera marea speranta de a repara creierul oamenilor care traiesc cu Parkinson', completeaza el.
Profesorul Robin Lovell-Badge, expert in cercetare pe celule stem la Institutul National de Cercetare Medicala, saluta si el studiul oamenilor de stiinta de la Memorial Sloan-Kettering pentru beneficiile pe care i le atribuie clonarii terapeutice, insa adauga: 'Nu au studiat soarecii decit 11 saptamini dupa, ceea ce nu este un timp prea indelungat pentru a vedea cit de persistenta ar fi recuperarea'.
Intr-un studiu separat, o echipa de la University College din Londra a descoperit mutatii intr-o gena care poate declansa Parkinson la oamenii cu o istorie in familie in acest sens. Descoperirea le poate furniza oamenilor de stiinta un indiciu referitor la cauza bolii si poate contribui la cautarea unor noi tratamente.
Sursa: Cotidianul.ro
Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.