Primul ficat artificial din celule stem Oamenii de stiinta au reusit sa produca o versiune la scara mica a ficatului uman in laborator, utilizand celule stem. Acest succes creste speranta cercetatorilor din intreaga lume ca in viitor ficatul uman ar putea fi produs la scara larga in laborator, chiar daca acest lucru ar putea deveni realitate abia peste multi ani.

Echipa de la Wake Forest University Baptist Medical Center a prezentat concluziile sale, la o conferinta din Boston.

Potrivit siteu-lui Popsci.com, ficatul a fost creat din celule hepatice prelevate de la un organ de animal. Cercetatorii au introdus celule umane prin vasele naturale ale ficatului animal. Conectate la un aparat care imita conditiile dintr-un organism, celulele umane au inceput sa creeze tesut de ficat uman.

Echipa de cercetatori britanici care a realizat experimentul a declarat ca descoperirea reprezinta "o dezvoltare extrem de interesanta", precizand insa ca nu sunt siguri daca vor reusi sa creeze in acest mod un intreg ficat functional.

Expertii vor acum sa creeze un ficat de dimensiuni normale, care ar putea fi folosit in cazul unui transplant.

Daca initiativa are succes, organele artificiale ar putea salva, pe viitor o multime vieti. Mai ales ca, in prezent, exista sute mii de pacienti, care au nevoie de un transplant de ficat si nu reusesc sa gaseasca donatori.

Cererea de ficaturi pentru transplant depaseste cu mult la nivel mondial numarul organelor disponibile, iar in ultimii ani cercetatorii au incercat sa utilizeze terapiile prin celule stem pentru a evita insuficienta hepatica.

Desi celulele stem au capacitatea de a produce diverse tipuri de tesuturi existente in corpul uman, crearea unui organ tridimensional din astfel de celule ramane deocamdata un proiect extrem de dificil.

Sursa: BBC News

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.