Primul transplant de organ "prelucrat": TraheeaO iberica in varsta de 30 de ani este prima persoana care a beneficiat de un organ produs din propriile celule stem, informeaza The Times.

Laboratoare din Marea Britanie, Italia si Spania au colaborat pentru a produce o parte de trahee pentru Claudia Castillo, din Barcelona.

Medicii au folosit o grefa de la un donator, in care au fost implantate celule stem preluate de la Castillo. Operatia a avut loc in urma cu cateva luni, iar personalul medical considera interventia un succes, dupa ce s-a constatat ca noul organ a fost acceptat de organismul femeii.

"Este pentru prima data cand un intreg organ cu tesut modificat este obiectul unui transplant. Cred ca, peste 20 de ani, aceasta va fi o operatie banala - va transforma modul in care percepem in prezent chirurgia", crede Martin Birchall, un membru al echipei care a lucrat la confectionarea organului.

Claudia Castillo, cetatean spaniol nascut in Columbia, suferea de o infectie respiratorie grava. Infectia a afectat partea inferioara a traheii, locul in care organul se leaga de plaman. Daca transplantul nu s-ar fi realizat, plamanul femeii ar fi fost extirpat.

Sursa: EvZ

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează