Primul transplant de trahee sinteticaTraheea sintetica a fost creata plantand celule stem ale pacientului intr-o "schela" artificiala. Cercetatorii britanici au ajutat la proiectarea si construirea structurii, pentru ca schela sa semene perfect cu traheea originala a barbatului.

Un barbat de 36 de ani se recupereaza dupa ce chirurgii i-au implantat primul organ complet crescut in laborator, informeaza The Independent.

Au mai fost construite trahee din celule stem pana acum, dar doar folosind schelele de colagen ale donatorilor. Aceasta premiera inseamna ca oamenii nu vor trebui sa mai astepte un donator potrivit. Realizarea este deosebit de importanta pentru copii deoarece este foarte greu sa se gaseasca donatori de trahee pentru ei.

Pacientul, un student african, care traia in Islanda, suferea de o forma de cancer de trahee ce ii ameninta viata.

Profesorul Paolo Macchiarini a condus operatia de transplant la Spitarul Universitar Karolinska in Suedia. In 2008, el a facut primul transplant de trahee cu tesut mecanic unei femei de 30 de ani, Claudia Costillo cu stenoza traheala congenitala, insa in acel caz matricea traheala (scaffold-ul) a fost prelevata de la un donator, "spalata" de celulele donatorului si captusita cu celule ale recipientului.

"Aceasta este prima data cand o intreaga trahee sintetica a fost creata si folosita intr-un transplant. Este un pas important pentru medicina regenerativa", a declarat profesorul Alexander Seifalian, de la Universitatea din Londra, care a lucrat cu Macchiarini pentru a produce scheletul sintetic al traheei.

Structura in forma de Y a fost creata dintr-un material asemanator cu plasticul, format din corpuri "microscopice". Materialul a fost creat si brevetat de Seifalian.

Celulele stem au crescut in doar doua zile in cele ale scheletului creat si erau gata pentru transplant. Pentru ca celulele au fost preluate de la pacient nu exista riscul ca organismul acestuia sa le respinga. Fiind lipsita de celule straine primitorului, traheea creata in laborator si transplantata nu necesita tratament imunosupresor cronic.

Pacientul se recupereza bine si va fi putea pleca din spital in curand.

Cresterea de organe in laborator se preconizeaza a fi solutia salvatoare pentru penuria de donatori de organe pentru transplant. Pana acum au fost crescute in laborator organe precum rinichi, vezica urinara, inima sau vase de sange.

Sursa: Romania Libera

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează