Printari 3-D de celule stem embrionice umaneCelulele embrionice stem umane (hESC) se pot replica la infinit si se pot transforma in aproape orice alt tip de celule din organismul uman. Cu ajutorul lor, cred oamenii de stiinta,  s-ar putea crea tesuturi pentru grefe, s-ar putea corecta problemele de functionare ale  multor organe - inima, plamani, maduva spinarii etc. - si ar putea fi tratate nenumarate afectiuni, de la maladia Parkinson la caderea parului.

Odata perfectionata, aceasta tehnologie ar putea permitte oamenilor de stiinta sa fabrice portiuni tridimensionale de tesut uman si organe transplantabile, eliminand astfel necesitatea donarii de organe sau testarile pe animale.

Cercetatorii au mai testat anterior tehnologia printarii 3-D cu alte tipuri de celule, inclusiv celule stem provenite de la adulti. In schimb, hESC, care sunt mai versatile decat celulele stem mature, se dovedisera prea fragile pentru a putea fi folosite in imprimante 3-D.

Totusi, recent, o echipa de oameni de stiinta a reusit sa printeze portiuni de tesut folosind hESC. Experimentele au fost realizate de cercetatori de la  compania Roslin Cellab, specializata in cercetari asupra celuelor stem, si de la Universitatea din Edinburgh.

Specialistii au utilizat o imprimanta special proiectata, prevazuta cu o valva prin care iese o solutie - bio-cerneala, cum o numesc cercetatorii - care contine hESC cultivate in laborator.

Celulele sunt  impinse cu ajutorul unui jet de aer, iar debitul este controlat prin deschiderea sau inchiderea unei microvalve. Pot fi printate astfel milioane de celule in cateva minute; celulele sunt depuse intr-un vas de cultura si lasate sa se agrege intre ele, formand un asa-zis sferoid (o masa de forma aproximativ rotunda), cu diametrul sub 1 mm.

Experimentul nu a avut ca scop crearea de tesuturi, ci doar demonstrarea  modului in care poate fi realizata printarea 3-D folosind celule embrionice stem umane, astfel incat acestea sa nu fie deteriorate. Prin aceasta metoda, este pastrata cea mai importanta proprietate a hESC; pluripotenta - capacitatea de a se diferentia in orice alt tip de celule.

Rezultatele experimentului au fost publicate in  Biofabrication, un jurnal al Institutului de Fizica din Marea Britanie.

Teoretic, prin aceasta metoda pot fi printate mase de celule de  orice forma, dar, deocamdata, nu pot fi "fabricate" organe, deoarece  acestea necesita o retea de vase sanguine, care sa alimenteze tesutul si sa-i permita astfel sa supravietuiasca.

O alta provocare este controlul dezvoltarii celulelor stem embrionice astfel incat acestea sa dea nastere unui anumit tip de tesut. Cercetatorii planuiesc ca, in continuare, sa printeze tesut hepatic, care are o structura relativ simpla.

Obtinerea de tesut hepatic uman in laborator ar putea fi foarte utila pentru testarea medicamentelor, eliminand in buna masura necesitatea testarii lor pe animale.

Sursa: AFP

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.