Procedura de recoltare a celulelor stem din dinti, ilegalaCabinetele stomatologice recolteaza ilegal celule stem din dinti, in Capitala

Vand servicii ilegale si isi mint clientii cu nonsalanta. Ofera lucruri interzise in Romania si isi fac reclama fara sa se teama ca pot pati ceva. O firma din Bucuresti le promite parintilor ca recolteaza celule stem din dinti. Si nu are autorizare pentru asa ceva.

De fapt, in Romania, Agentia Nationala pentru Transplant nu a autorizat nicio firma pentru astfel de servicii medicale.

"Prelevarea de celule stem se poate face si din dintii de lapte!" Asa suna reclama care atrage de ceva vreme destui parinti care au ratat la nasterea copiilor recoltarea celulelor stem din sangele ombilical. Si nu costa putin: 1200 de euro pentru un dinte. Firma Biohellenika trimite celulele stem in Grecia. Pentru Romania insa, controversata procedura nu a fost insa avizata de Agentia Nationala de Transplant.

"Lucram cu o firma din Grecia. Practic, la noi se face extractia dintelui, se pune intr-un chit special si se trimite mai departe catre Salonic, unde este banca de prelevare a celulor stem", a declarat Dinu Gheorghita, manager clinica stomatologica.

Dentistii firmei Imperial Dent, cea care lucreaza si pentru Biohellenika, spun ca pot recolta celule stem chiar si din masele de minte ale adultilor care n-au fost niciodata cariate sau radiografiate. Am filmat chiar intr-un cabinet care ofera asa ceva.

"In cazul domnului vom extrage un molar de minte, care ulterior va fi trimis intr-un centru de colectare si de prelevare a celulelor stem in scopul depozitarii lor si, eventual, folosirii lor timp de 20 de ani", a declarat medicul Despina Miciulica.

Din pacate, pacientul insa nu stie ca serviciul pentru care plateste 1200 de euro, nu este autorizat in Romania. Asta inseamna ca procedura e ilegala.

"Deocamdata, la nivel de Agentie Nationala de Transplant nu este autorizata nicio astfel de unitate in vederea recoltarii, procesarii si exportului de astfel de celule", este pozitia Agentiei Nationala de Transplant.

Care este apararea celor de la clinica unde am filmat?

"Noi am depus cererea si urmeaza sa primim. Deoarece nu se cunoaste procedura in tara, ni s-a promis ca se rezolva. Intre timp se fac prelevari? Se mai fac, se fac", spune managerul clinicii.

In acest caz, autoritatile ar trebui sa se autosesizeze, daca n-au facut-o deja. In lege manipularea fara drept a materialului genetic e pedepsita cu 3 pana la 10 ani de inchisoare.

Sursa: Realitatea

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează