Proteina cruciala pentru regenerarea celulelor stemCercetatorii de la UCLA au descoperit o proteina care este cruciala pentru regularizarea regenerarii celulelor stem normale de prostata, necesara pentru a repara celulele bolnave sau pentru a restaura celulele normale ucise de terapia pentru cancer cu hormoni de retragere, ajuta in acelasi timp si la transformarea celulelor sanatoase in celule canceroase de prostata.

Descoperirea facuta de cercetatorii de la Eli and Edythe Broad Center of Regenerative Medicine and Stem Cell Research at UCLA, ar putea avea implicatii majore in controlarea dezvoltarii si evolutiei cancerului.

Experimentata pe celule primare si pe animale, descoperirea in urma unui studiu care a durat trei ani, a aparut pe 2 decembrie 2010 in editia online a revistei Cell Stem Cell.

Proteina numita Bmi-1, adesea fixata in cancerul de prostata, a fost asociata cu forme mai grave de cancer si este un semn de prognostic nefavorabil, asa cum au aratat studiile anterioare. Rolurile sale functionale in mentinerea celulelor stem si a cancerului de prostata au fost neclare pana acum, spune Dr. Owen Witte, director si al Broad Stem Cell Research Center, cercetator la Howard Hughes Medical Institute si autor senior al studiului.

Un studiu despre cresterea sau scaderea functiei celulei stem de prostata, arata faptul ca era necesara relevarea Bmi-1 cu capacitati de auto-regenerare si mentinerea celulelor stem de prostata cu abilitati ridicate de proliferare. Pierderea expresiei functiei Bmi-1 blocheaza capacitatile de auto-regenerare, protejand celulele de prostat? în curs de dezvoltare ducand la modific?ri anormale de cre?tere, care pot duce in cele din urma la cancer.

Mai important chiar, inhibarea Bmi-1 a incetinit cresterea unei forme agresive de cancer de prostata, in experientele facute pe animale, in care gena PTEN care suprima tumora a fost indepartata, permitand cancerului sa se dezvolte salbatic, precizeaza Witte.

"Prin aceste rezultate, am tras concluzia ca Bmi-1 este un regulator crucial de auto-regenerare a celulelor mature de prostata si joaca un rol important in generarea si dezvoltatrea cancerului de prostata", scrie Witte. "A fost incurajator sa constatam ca inhibarea aceastei proteine incetineste cresterea pana si a unui cancer agresiv de prostata, deoarece ne ofera noi modalitati de a ataca aceasta boala".

Cercetatorii celulelor stem de la UCLA au studiat ani de zile mecanismele celulelor stem de prostata bazandu-se pe teoria ca mecanismul care confera celulelor abilitatea lor unica de auto-regenerare este intr-un fel jefuit de celulele canceroase, permitand celulelor maligne sa se dezvolte si sa se raspandeasca. Daca cercetatorii ar intelege mecanismul de auto-regenerare, ei ar putea descoperi un mod de a-l intrerupe atunci cand este preluat de celulele canceroase, spune Witte.

Rita Lukacs, doctorand in laboratorul lui Witte si primul autor al studiului, a descoperit ca inhibarea Bmi-1 opreste deasemenea si auto-regenerarea excesiva generata de alte cauze. Acest lucru sugereaza ca lantul Bmi-1 poate fi dominat de alte controale genetice care genereaza cancerul fenotip.

"Cancerul de prostata poate fi generat de mutatii multe si diverse, daca noi descoperim un regulator cheie al auto-regenerarii putem controla dezvoltarea cancerului, indiferent de care este acea mutatie", spune Lukacs. "Atacam procesul care permite celulelor canceroase sa se dezvolte la infinit. Acest lucru ne ofera o alternativa de atac a cancerului mergand la inima mecanismului de regenerarre si proliferare a celulelor stem canceroase".

Witte spune ca cercetarile viitoare se vor concentra asupra descoperirii metodelor de control asupra cailor de actiune a celulelor stem umane de cancer de prostata.

Cancerul de prostata este cel mai frecvent diagnosticat ca un non-cancer de piele, fiind a doua cea mai comuna cauza de moarte provocata de cancerul la om. Doar anul acesta, peste 277.000 de barbati din Statele Unite vor fi diagnosticati cu cancer de prostata. Dintre acestia 32.000 de barbati vor muri din cauza acestei boli.

Material oferit de Universitatea California - Los Angeles.

Sursa: Physorg

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează