Registrul de celule stem, nefunctionalIn Romania se fac doar transplanturi cu celule proprii sau provenite de la donatori inruditi. Pentru bolnavii care au nevoie de transplant de celule de la donatori neinruditi exista o singura solutie: transplantul in strainatate.

Celulele stem hematopoietice care se pot preleva inclusiv din sangele periferic printr-o procedura similara donarii de sange sunt solutii pentru boli grave precum leucemiile, cancerul osos, limfoamele Hodgkin, non-Hodgkin, Burkitt si pentru talasemii. In multe cazuri, sursa de celule este insusi bolnavul. Medicii ii preleveaza sange din care izoleaza celulele stem. Acestea sunt reintroduse in corp pentru a-i reda functiile normale.

O astfel de procedura se numeste transplant autolog. Dar pentru un astfel de transplant este nevoie ca bolnavul sa nu aiba o forma de boala activa si trebuie sa raspunda la formele conventionale de tratament (chimioterapie). "Acest lucru este absolut obligatoriu, altfel, dupa transplant, va exista o recadere a bolii", explica medicul hematolog Zsofia Varady de la Institutul Clinic Fundeni din Capitala.

Cum se gasesc donatorii?

Potrivit medicului hematolog Zsofia Varady, 25% din cei care au nevoie de transplant de celule stem au un donator compatibil in familie, dar restul de 75% ar trebui sa se adreseze registrelor de donatori pentru a gasi o persoana compatibila.

"Daca o tara are un registru propriu de donatori cu minimum 3.000 de voluntari, poate avea acces si la registrele internationale, crescand sansele bolnavilor de a gasi un donator compatibil", explica medicul Zsofia Varady.

In Romania, desi Registrul National al Donatorilor de Celule Stem a fost lansat oficial in urma cu un an, procedurile de transplant nu sunt inca posibile la noi in tara. Registrul National al Donatorilor de Celule Stem ar trebui sa arhiveze date despre donatori, astfel incat centrele de transplant sa-i identifice mai usor pe cei compatibili cu pacientii lor. Pentru anul 2010, Ministerul Sanatatii a alocat suma de 2,4 milioane de lei pentru realizarea Registrului National de Celule Stem.

In urma unor campanii de informare, peste 60.000 de romani si-au aratat disponibilitatea de a deveni donatori de celule stem si s-au inscris in Registru aproape 800 de persoane. Cu toate acestea, in momentul de fata, cei care au nevoie de transplant de celule stem de la donator neinrudit pot fi ajutati doar in strainatate.

Va putea fi folosit din toamna

Directorul executiv al Registrului National de Celule Stem, medicul Cristina Berteanu, a explicat ca Registrul va putea fi folosit incepand cu toamna acestui an.

„Pana anul acesta, nu au fost alocate fonduri pentru testarile probelor de sange si pentru realizarea profilurilor imunologice, dar din toamna se vor putea face transplanturi folosind donatorii din Registru", estimeaza directorul Cristina Berteanu.

Potrivit oficialului Ministerului Sanatatii, in acest moment se organizeaza cursuri pentru personalul care va lucra in centrele de donare de celule stem si se lucreaza la un software care sa permita conectarea registrului romanesc la cele existente in Uniunea Europeana.

Sursa: Adevarul

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

COMMENTS 

Postat la
%b %15, %2011
Postat de
celleshell
Menstrual blood stem cells
It is a nice website. I like it

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează