Registrul donatorilor de celule stemRezultatele obtinute in transplantul de celule stem efectuat la Clinica de Hematologie si Transplant de Maduva din Targu-Mures sunt similare celor obtinute in Uniunea Europeana.

Transplantul de celule stem precum si noi tratamente in leucemiile cronice si acute reprezinta principala tema a acestui eveniment medical, onorat cu prezenta a peste 100 de personalitati din tara si din Uniunea Europeana.

Scopul conferintei a fost dublu. Rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu-Mures, prof. dr Constantin Copotoiu, spune ca aceasta conferinta a permis "sa aratam ce am facut si a sti la ce nivel am ajuns, iar invitatii sa ne prezinte experienta lor pentru a sti unde au ajuns ei". In urma cu opt ani, medicii mureseni efectuau primul transplant de maduva.

Beneficii

Anul trecut, la Clinica de Hematologie si Transplant de Maduva din Targu-Mures au fost efectuate 43 de transplanturi de celule stem, a anuntat prof. dr Benedek Istvan, directorul clinicii. Si tot anul trecut s-au inregistrat 10 transplanturi medulare alogene reusite, ceea ce permite deschiderea discutiilor privitoare la integrarea in registrul UE al donatorilor.

Beneficiile ar fi imense, pentru ca "pana acum nu am putut face transplant decat de la rudele bolnavului, dar de multe ori este foarte greu sa gasesti un donator in familie, mult mai usor este sa ai acces la un registru international". De asemenea, prof. dr Benedek Istvan a subliniat necesitatea elaborarii registului national al donatorilor de celule stem. Deoarece, in prezent, exista o lista lunga cu pacienti care au nevoie de transplant, dar numai 1.000-2.000 de donatori.

Participantii la conferinta de la Targu-Mures au remarcat faptul ca transplantul de celule stem efectuat de medicii mureseni nu difera cu nimic de cel al colegilor lor din UE. Celulele stem pot fi recoltate chiar de la pacientul bolnav (autotransplant), in cazul in care celulele din maduva nu sunt afectate de boala de care sufera pacientul. In situatia in care celulele stem ale bolnavului sunt afectate, se pot recolta de la donatori, de obicei rude ale acestuia. Acest tip de transplant se numeste alogen. Ambele proceduri se realizeaza si in Romania, incepand din anul 2001.

Sursa: InformatiaMedicala

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.