Dupa doi ani de la infiintare, Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem din Romania va incepe sa functioneze.
Guvernul a aprobat miercuri modificarea legii de infiintare a Registrului National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem astfel incat acesta sa devina functional cat mai repede. Registrul va functiona ca institutie publica in subordinea Ministerului Sanatatii si va fi finantat atat de la bugetul de stat, cat si din venituri proprii, potrivit unui comunicat al Ministerului Sanatatii.
"Functionarea Registrului va oferi sanse reale de tratament si vindecare pacientilor diagnosticati cu boli hematologice maligne. Institutia, care se bazeaza pe o retea de colectare si transplant de celule stem, are rolul de a populariza ideea de donare, de a inscrie si tipiza donatorii voluntari, precum si de a gasi donatori compatibili pentru pacientii care au nevoie de un transplant medular", spun reprezentantii Ministerului Sanatatii.
In Romania, sansele de a gasi un donator compatibil pentru pacientii diagnosticati cu boli hematologice maligne, cu evolutie severa, care nu pot face autotransplant si care nu au nici donator inrudit, sunt destul de scazute in absenta Registrului.
Pentru a da o sansa de vindecare acestor pacienti, se impunea organizarea unei institutii care sa poata gestiona o baza de date privind persoanele fizice, care si-au dat acceptul pentru a dona celule stem pentru tratamentul unor pacienti cu hemopatii maligne.
Infiintarea Registrului National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice a fost decisa de Guvern la inceputul lunii iulie 2009. Totusi, din cauza procedurilor birocratice, Registrul nu a functionat timp de doi ani.
Prin acest proiect, Ministerul Sanatatii isi propune sa ofere pacientilor diagnosticati cu boli hematologice maligne, cu evolutie severa, sanse reale de vindecare in Romania, creand astfel premisele care conduc la cresterea sperantei de viata a acestora.
De asemenea, realizarea Registrului ar duce, in scurt timp, la realizarea unor economii semnificative, prin efectuarea unui numar mult mai mare de proceduri in Romania si scaderea numarului de proceduri in strainatate, sustin reprezentantii Ministerului Sanatatii.
Cum va functiona Registrul
Activitatea de recrutare a donatorilor voluntari de celule stem urmeaza a fi realizata prin intermediul retelei nationale de transfuzie, se arata in comunicatul Ministerului Sanatatii.
Efectuarea testarilor primare pentru donatorii voluntari de celule stem hematopoiectice se va realiza prin laboratoarele paraclinice organizate in structura Institutului Clinic Fundeni si Institutului National de Hematologie Transfuzionala "Prof. Dr. C.T. Nicolau" Bucuresti.
Validarea finala a rezultatelor testarilor de histocompatibilitate si virusologice se va realiza prin Laboratorul National HLA si Laboratorul National de Referinta pentru Virusuri Transmisibile din structura Institutului National de Hematologie Transfuzionala "Prof. Dr. C.T. Nicolau" Bucuresti.
Activitatea de donare propriu-zisa a celulelor stem se va desfasura prin sectiile sau compartimentele cu paturi in profil din structura unitatilor sanitare publice, acreditate in conditiile legii.
Activitatile de recrutare, testare si donare se vor desfasura in conformitate cu Protocoalele elaborate de Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice conform standardelor internationale, care vor fi avizate de Consiliul Stiintific si aprobate prin ordin al ministrului Sanatatii.
Sursa: MS
COMMENTS
Postat la
%b %16, %2011Postat de
Bogman MargaretaBolnavii de cancer de sange din Romania vor avea acces la donatori voluntari din tara sau din strainatate in cel mai scurt timp, informeaza adevarul.ro.
"Marele avantaj, de fapt motivul pentru care exista Registrul, este acela ca va oferi sansa la tratament cu celule stem persoanelor care nu au donatori compatibili in familie. Gasirea unui astfel de donator inrudit este tot mai problematica. Pentru ca, in familiile cu mai mult de patru copii, sansele sunt, intr-adevar, de 25%. Dar in Romania, sunt, in medie, mai putin de doi copii pe familie. Pentru un copil fara frati singura sansa este sa se gaseasca un donator neinrudit. Iar in momentul de fata, acest lucru nu este posibil in Romania. Un alt mare avantaj este ca bolnavii din Romania vor avea acces la Registrul international. El are o baza de date de 20 de milioane de donatori voluntari", a precizat dr. Aurora Dragomiristeanu , directorul Registrului National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.
Postat la
%b %16, %2011Postat de
Bogman MargaretaMomentan, pentru acest registru urmeaza sa fie formati, pentru inceput, cate doi spe[censored]ti in fiecare centru. "In paralel, ca sa functionezi ca si institutie, este nevoie de doua softuri speciale, pentru care suntem in procedura de achizitie. Probabil ca vom avea tot ce este necesar pentru implementare undeva la sfarsitul lunii noiembrie, inceputul lunii decembrie. Iar formarea personalului si punerea la punct a ultimelor detalii se vor intampla probabil la sfarsitul lunii ianuarie 2012. Deci, atunci va fi cu adevarat functional Registrul", a mai spus directorul Registrului National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.