Revenirea vederii cu celule stemPornind de la ideea ca pana nu vezi nu crezi, Heather Pelletier si fiica ei de 8 ani, Hayley, califica celulele stem ca “cele mai mari transformari”. Tratamentul cu celulele stem pe care Hayley l-a urmat este “controversat”. Dar succesul pe care ea l-a avut, in urma acestui tratament, este indiscutabil.

Hayley era practic oarba din nastere, fiind diagnosticata cu Hipoplazia Nervului Optic, sau ONH, o cauza de orbire la copii. Nervii ei optici, care transmit semnale vizuale de la ochi catre creier, au fost subdezvoltati. Ea putea vedea doar lumina cu ochiul ei stang, nu mult mai mult cu dreptul - obiecte foarte mari, imense, lucru neobisnuit la copii.

In ultima toamna, Harley, urmand scoala primara Salt Creek Primary School din Elmhurst, a invatat sa mearga cu o carja si sa citeasca in alfabetul Braille. Medicii i-au spus lui Peletier ca nu exista medicamente sau tratamente pentru situatia fetitei sale. Apoi, in luna august, Pelletier a intrat pe site-ul Institutului de Cercetare al problemelor oculare, din cadrul Universitatii Harvard.

"Li s-a confirmat ca au avut unele succes in tratarea cu celule stem a unor soareci orbi", a spus Pelletier. "Dar pe soareci orbi? Am vrut sa aud despre succesul cu oamenii orbi."

Pelletier a invatat de la compania Bieke Biotechnology, o companie care actioneaza ca un fel de matchmaker de celule stem, conectarea pacientilor din intreaga lume cu spitale din China si din alta parte, unde se lucreaza cu celulele stem pentru pacientii cu o varietate de afectiuni medicale, inclusiv cea a lui Hayley.

A fost nevoie de sase saptamani pentru ca Pelletier sa o aduca pe Hayley la medici, sa-i faca RMN-ul, analizele la sange, care sa-i arate companiei Beike ca ea era destul de sanatoasa pentru a beneficia de tratamentul cu celule stem.

"De fapt, eu am crezut ca toate testele necesare au fost un fel de consolator", a spus ea. "Ei m-au asigurat ca Beike este prudenta."

Pe 19 noiembrie 2008, Pelletier si Hayley au calatorit la Spitalul Xiaoshan in Hangzhou, din China. (Pelletier gandindu-se pe drum.) Ceea ce facea, era lucrul potrivit pentru fiica ei? Celulele stem ar putea sa o ajute? Ar putea justifica costul de 20.000 dolari pentru tratament, plus cheltuielile pentru calatorie si deplasare, mancare?

Politia din Norridge, unde Pelletier este dispecer 911, a incercat sa stranga fonduri pentru a o ajuta. Locuitorii din Norridge, Elmwood Park si Chicago Northwest Side, si din Elmwood Park Lions Club au fost de acord sa contribuie. Un fost rezident din Norridge a facut mai multe copii cu CD-ul din vacanta, pe care ea il inregistrase, le-a vandut cu 5 dolari bucata si a donat banii pentru cazul lui Hayley. Impreuna, au acoperit aproape intreaga suma.

In timpul celor sase saptamani din China, Hayley a facut sapte implanturi cu celule stem extrase din cordonul ombilical al nou nascutilor.

Pelletier i-a tinut la curent pe toti membrii familiei, prieteni si colaboratori, cu ajutorul blog-ului lui Hayley, de pe site-ul companiei Beike. Dupa doar doua implanturi, Hayley putea numara degetele lui Heather aflate la o distanta de jumatate de metru si putea citi numarul camerei lor, de 8 inch, de la o distanta de 4 metri. Dupa trei implanturi, ea putea vedea dreptunghiurile colorate de pe ecranul laptop-ului mamei ei aflat la o distanta de aproximativ 3 metri. O saptamana mai tarziu, Hayley a mai fost capabila de a-si lega sireturile, pentru ca inainte ea nu-si putea vedea mainile.

"Nu am vazut-o niciodata atata de mandra de ea insasi." Pelletier ne-a scris. "Ea imi lega, toata ziua, pantofii mei de gimnastica."

Intre tratamente, Hayley a lucrat cu terapeutii, imprimand litere si numere pe o tabla de scris. Dupa cinci implanturi in coloana vertebrala, Hayley a fost capabila de a citi un cuvant de pe peretele din apropierea unui centru comercial si litere O-T-H-K de pe punga de cumparaturi a mamei sale.

S-au intors acasa cu cateva zile inainte de Craciun. Medicii din China cred ca vederea lui Hayley poate continua sa se imbunatateasca in intervalul celor 9 luni de la finalizarea tratamentului. Ea invata sa imprime la scoala, in clasa a doua, unde este acum.

Ea deseneaza imaginile oamenilor pe suportul de hartie. Ea poate identifica cu usurinta culori. Ea se poate uita la televizor de la o distanta de 1 metru si jumatate.

"A fost incredibil", a spus Pelletier. "Practic, in ansamblu, calitatea vietii ei a fost imbunatatita cu 110%. Ea este mult mai fericita."

Increderea in sine i-a crescut, de asemenea. Pelletier a reusit sa spuna cateva cuvinte la banchetul din Lions Club, dar ea recunoaste ca a fost profund emotionata de sutele de persoane din camera. Hayley nu a fost emotionata.

"M-am intors cu un alt copil din China, total schimbat in bine. Ea statea pe un scaun si le-a spus totul despre experientele ei de acolo", a spus Pelletier, uimita. "Apoi ea, onorata, le-a multumit pentru tot sprijinul lor."

Blog-ul ONH al lui Hayley apare pe site-ul Bieke - impreuna cu alte povesti ale pacientilor tratati cu celulele stem, cu diferite succese pentru o gama larga de afectiuni (boli), de la paralizie cerebrala, pana la traumatisme ale coloanei vertebrale sau autism.

Sursa: Stirile Sun-Times Group

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează