Sangele artificial in spitalePornind de la celule embrionare, cercetatorii americani au reusit sa creeze celule sangvine, ceea ce deschide calea spre productia nelimitata de sange uman.

Crizele de sange din spitale ar putea lua sfarsit, arata un studiu preluat din revista "Blood" de publicatia "Times". Asta daca se va reusi productia pe scara larga de sange obtinut din celule embrionare.

Potential terapeutic imens

Celulele sangvine pot fi cultivate intr-un numar mare pornind de la celule susa embrionare, iar aceasta descoperire ar putea deschide calea spre productia nelimitata de sange uman, potrivit unui studiu al companiei americane Advanced Cell Technology (ACT), citat de AFP.

Studiul a demonstrat, pentru prima data, ca celulele sangvine obtinute din celulele susa embrionare au aceeasi capacitate de a transporta oxigenul ca si alte celule ale globulelor rosii, au indicat autorii.

Cercetatorii americani urmaresc sa dezvolte mai ales sange artificial din grupa 0, intrucat aceasta este compatibila cu orice grupa sangvina. Specialistii spun ca rezervele pentru acest sange s-au dovedit a fi insuficiente, in multe unitati sanitare din lume. Sangele obtinut din celulele stem ar putea elimina riscul transmiterii prin transfuzii a unor boli grave, precum hepatita, HIV-ul, boala vacii nebune si ar avea un potential terapeutic imens.

"Crizele de sange pun in pericol viata multor oameni, care sufera accidente, ori se nasc cu afectiuni care pot determina pierderi masive de sange", spune Robert Lanza, de la Advanced Cell Technology.

Avantajul celulelor embrionare este ca ele pot fi multiplicate la nesfarsit. Celulele trebuie impiedicate sa se dezvolte necontrolat

Sangele se imparte in patru grupe, A, B, AB, 0 si poate fi de tip negativ ori pozitiv. Astfel, o persoana cu grupa A poate furniza sange pentru o persoana cu grupa A sau AB si poate primi de la oameni cu grupa A ori 0. Doar grupa 0 poate ajunge la orice pacient, de aceea cercetatorii mizeaza pe aceasta.

Totusi, oamenii de stiinta trebuie sa raspunda unei mari provocari inainte de a-si finaliza proiectul. Acestia trebuie sa se asigure ca nu se vor dezvolta necontrolat celulele stem, existand astfel riscul de a face cancer.

"Intr-un an-doi ne vom lamuri cat se poate face cu aceste celule", a adaugat medicul Robert Lanza. Cercetatorii trebuie sa se asigure, de asemenea, ca aceste celule vor fi capabile sa transporte oxigen si sa raspunda provocarilor biologice, in aceeasi maniera ca si cele naturale.

Sursa: EVZ

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.