avot-stem-cellsThe Institute of Regenerative Medicine (IRM) din Barbados, fost intre anii 2002-2004 clinica Vita Nova, a fost inchis in mai 2007 dupa ce a fost mentionat intr-un reportaj BBC ca unul din institutele care folosesc celule stem din foetusi avortati si bebelusi dezmembrati.

Clinica a fost fortata sa isi inchida portile dupa ce afacerile au cazut urmare a transmisiei reportajului BBC, dupa cum declara Profesorul Yuliy Baltaytis intr-un interviu dat ziarului SUNDAY SUN la New York. Documentarul BBC sustine ca celulele stem folosite in clinica EmCell din orasul Kharcov - Ucraina si livrate in intreaga lume, provin nu numai din foetusi avortati in primul trimestru de sarcina, ci si din bebelusi nascuti sanatosi inainte de termen cu doua saptamani prin travaliu indus.

Conform reportajului Ukraine babies in stem cell probe , "copii nascuti sanatosi poate au fost ucisi in Ucraina pentru a hrani un infloritor comert international cu celule stem". Reporterii BBC au vorbit cu mame din orasul Kharcov care au declarat ca au dat nastere la copii sanatosi, care apoi le-au fost luati de conducerea maternitatii.

Conform filmarilor facute la exhumarea permisa de autoritati la cimitirul folosit de maternitatea nr. 6, au fost exhumate 30 de corpuri de foetusi si copii la termen. Filmarile si fotografiile luate la autopsie arata ca organe, inclusiv creierul au fost luate, iar unele corpuri dezmembrate. Exhumarea si filmarile au fost facute la presiunea unei campanii lansate de o asociatie din Ucraina pentru aflarea adevarului in cazul a trei mame, si a trei copii "decedati la nastere" la 38 si 40 de saptamani de sarcina, care nu si-au putut vedea copii, inhumati de spital imediat dupa "avort". Spitalul nu a eliberat certificatele de nastere.

Conform opiniei unui medic patolog "este foarte ingrijorat sa vada corpurile dezmembrate, ceea ce nu este o procedura standard a autopsiei". Este posibil sa fie consecinta recoltarii de celule stem din coloana vertebrala. Reprezentantii spitalului au negat orice acuzatii.

Filmarile au fost date BBC si Consiliului Europei, care in raportul sau arata existenta unor retele de trafic de copii rapiti la nastere si a unui val de tacere al conducerii spitalului fata de soarta acestora. In urma scandalului numai clinica din Barbados s-a inchis, iar Yuliy Baltaytis, ucrainian de origine, a declarat ca urmeaza sa caute o noua locatie, de data aceasta in Europa.

Una din utilizarile tratamentului cu celule stem este pentru scopuri cosmetice, regenerative, iar mamele care isi doneaza foetusii in Ucraina, se pare ca primesc 180 $ pentru aceasta.

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează