Terapia cu celule stem naste suspiciuniClinici din intreaga lume ar putea exploata speranta oamenilor oferind terapii cu celule stem despre care nu s-a dovedit ca sunt eficiente, a aratat un grup de experti in celule stem intr-un raport dat ieri publicitatii, anunta Reuters.

Societatea Internationala pentru Cercetarea Celulelor Stem a lansat un ghid pentru cercetatori si unul pentru pacienti, in care unele clinici erau criticate.

"Societatea Internationala pentru Cercetarea Celulelor Stem este foarte ingrijorata ca terapiile cu celule stem sunt vandute in lume inainte sa se fi dovedit ca ele sunt sigure si eficiente", spune raportul. Insa grupul a refuzat sa numeasca un site sau o clinica anume.

"Tabloul prezentat consumatorului in privinta medicinii bazate pe celule stem este optimist si nu se bazeaza pe dovezi publicate", a aratat Timothy Caulfield de la University of Alberta.

"Media preturilor pentru o astfel de terapie, in cazul celor patru site-uri care mentioneaza preturile, este de 21.500 de dolari, exceptand costurile transportului si cazarea pentru pacienti. De asemenea, pot fi date exemple de efecte secundare serioase in urma tratamentului", a mai spus el.

Celulele stem se impart in adulte si embrionare. Sperantele cercetatorilor se leaga in special de acestea din urma deoarece ele au o capacitate foarte mare de diferentiere si pot da nastere oricarui alt tip de celula/tesut. Ele pot fi obtinute din tesut embrionar si ar putea fi utilizate pentru regenerarea tesuturilor bolnave.

Cercetarea din domeniu a primit foarte multa atentie, mai ales deoarece ea promite ca va aduce noi moduri de tratament pentru boli precum Parkinson.

De asemenea, domeniul a fost inconjurat si de suspiciuni, mai ales in cazul cercetatorului sud-corean Hwang Woo-suk, care a admis in 2006 ca a fabricat date pentru a sustine ca el a creat primul embrion uman folosindu-se de tehnologia clonarii si ca dupa aceea a obtinut celule stem din el.

"Terapiile cu celule stem sunt aproape toate noi si experimentale. In aceste etape de inceput, s-ar putea ca ele sa nu functioneze si se poate sa existe efecte negative. Asigurati-va ca intelegeti ce cautati inainte de a lua in calcul o terapie cu celule stem", sunt sfatuiti pacientii.

Pe cercetatori, ghidul ii sfatuieste sa fie vigilenti si independenti in analiza terapiilor respective. Grupul mai cere guvernelor si parlamentelor din intreaga lume sa legifereze recomandarile.

"Legiutorii au o responsabilitate de a preveni exploatarea pacientilor si, unde e necesar, sa inchida clinicile frauduloase si sa ia masuri impotriva doctorilor implicati", a declarat unul dintre autorii raportului.

Sursa: EvZ

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează