In America a fost aprobata prima tentativa clinica de terapie cu celule stem embrionare asupra unui subiect uman. Compania californiana Geron Corporation a primit unda verde pentru tratamentul unor pacienti cu probleme la coloana. Speranta este aceea ca injectarea unui tratament pe baza de celule stem va ajuta la cresterea din nou a celulelor nervoase si va permite pacientilor sa-si recapete capacitatea motorie.
Autoritatea americana The U.S. Food and Drug Administration (FDA) a aprobat vineri cererea companiei, dupa ce aprobase initial studiul in ianuarie 2009. Geron a descoperit insa ca animalele testate in studiile preclinice au dezvoltat chisturi "intr-o frecventa mai mare" decat in urma altor studii. Ca urmare, tentativa a fost amanata un an de zile, din vara lui 2009.
Cercetarea bazata pe celule stem este controversata, pentru ca implica distrugerea embrionului in timpul colectarii celulelor stem. Multe grupari pro-life considera actiunea lipsita de etica, echivaland-o cu avortul. Optiunea ar fi cercetarea cu celule stem prelevate de la adulti. Sustinatorii metodei afirma ca celulele stem sunt foarte versatile, putandu-se dezvolta in orice tesut in organism.
Sub administratia Bush, cercetarea celulelor stem embrionice a fost restrictionata. In administratia Obama, cercetarea a primit libertati mult mai mari. Geron va incepe tratamentele anul acesta, fara sa fi indicat o data exacta. San Jose Mercury News afirma ca Geron a cheltuit peste 150 de milioane de dolari, pentru aceasta cercetare, in decursul ultimilor 15 ani.
Vaticanul considera "inacceptabile" testele clinice pe oameni, cu celule stem provenite din embrioni umani
Vaticanul a numit sambata, 31 iulie 2010, "inacceptabila" unda verde acordata testelor clinice ale SUA, cu celule stem umane derivate din embrioni umani.
Intr-o emisiune a Radioului Vatican, monseniorul Elio Sgreccia, presedintele emerit al Academiei Pontificale pentru Viata, a atras atentia asupra unei evaluari mai “etice” a noii decizii.
Chiar daca refuza aceste tratamente, Biserica Catolica nu se opune insa cercetarilor pe celule provenite din cordonul ombilical sau adulte provenite, de exemplu, din intestin sau retina.
Mai multe informatii si video in forum
Sursa: SemneleTimpului
Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.