Cercetatorii britanici si germani sustin ca celulele din testiculele barbatilor pot fi transformate in celule stem, cu proprietati similare celor descoperite in embrioni.
Studiul oamenilor de stiinta, publicat in revista Nature, aduce noi sperante in lumea medicala, care ar putea beneficia astfel de un supliment de tesut reparator.
Posibilitatea de a transforma celulele luate de la un adult in celule stem, iar mai apoi intr-o varietate de tipuri de tesuturi, ar putea oferi pacientilor o sansa la tratamente personalizate.
Astfel, celulele din creier, oase sau inima ar putea fi injectate in organismul uman fara teama ca acestea ar putea fi respinse de sistemul imunitar, sustin cercetatorii. De asemenea, s-ar putea astfel evita controversele etice legate de utilizarea unor celule prelevate de la embrioni.
Proiectul stiintific la care au participat specialisti de la King's College London, a folosit 22 de probe diferite, prelevate fie prin biopsie, fie in urma castrarii medicale. Din aceste probe, oamenii de stiinta au reusit sa extraga o celula stem adulta, al carei rol este de a se transforma intr-o celula spermatica.
''ADN-ului din celulele stem, descoperite in urma acestor teste, ii lipsesc o serie de modificari importante, care regleaza activitatea anumitor gene, iar acest fapt ar putea afecta capacitatea acestor celule modificate de a realiza anumite tipuri de tesuturi mature'', a precizat profesorul Robin Lovell-Badge, specialist in celulele stem din cadrul Institutului britanic pentru cercetari medicale.
Cercetatorul britanic sustin ca femeile nu ar putea beneficia de celulele stem obtinute de la donatorii de sex masculin.
Oamenii de stiinta vor continua testele pentru a vedea daca intr-adevar celulele spermatice pot salva vieti.
Sursa: Realitatea
Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.