Transplant de grefa vasculara cu celule stemUn raport al Academiei Shalgrenska aduce la cunostinta rezultate imbucuratoare la 3 luni de la o interventie in premiera mondiala de transplant de grefa vasculara cu celule stem pentru tromboza de vena porta la o pacienta de 10 ani. Interventia a avut loc la Spitalul Universitar Sahlgrenska, fiind condusa de chirurgul si Profesorul Michael Olausson.

Tromboza de vena porta aparuta in cazul pacientei in varsta de 10 ani a avut un risc vital pentru aparitia unei hemoragii interne. Corectarea acestei patologii se face prin devierea sangelui de la nivel intestinal pe alta cale vasculara catre ficat. Posibilitatile actuale constau in trasplantul de grefa vasculara autologa, insa exista posibilitatea ca materialul grefat sa fie insuficient si astfel sa apara insuficienta hepatica cu evolutie spre necesitatea unui transplant hepatic, cu efectele secundare pe care tratamentul imunosupreasor le implica intr-o astfel de situatie.

Procedura in cazul de fata a fost urmatoarea:

  • s-au recoltat vase de sange de la un donor decedat. Acestea au fost tratate chimic ulterior pentru a elimina tot materialul nuclear celular (ADN si ARN) lasand restant doar tesutul conjunctiv cu functie de suport;
  • de la pacienta s-au recoltat celule stem din maduva osoasa si au fost implantate la nivelul colagenului ramas in vasul recoltat de la donorul decedat;
  • in mai putin de 4 saptamani celulele stem au format pe matricea colagenica o structura vasculara viabila;
  • vasul creat in urma acestui proces a fost folosit pentru a reface legatura cu vascularizatia intestinala tributara venei porte cu ficatul.

La ora actuala (3 luni de la interventie) evolutia pacientei este foarte buna, fara complicatii. Intrucat materialul nuclear al grefei este exclusiv al pacientei, nu se pune problema rejetului de grefa, si nu mai este nevoie de imunosupresie.

Interventia realizata este prima la nivel mondial in cadrul careia sa se faca un grefaj vascular cu celule stem autologe. Rezultatul pozitiv obtinut este in opinia medicilor o certificare a faptului ca la ora actuala este posibil sa se construiasca vase de sange prin cultivarea celulelor stem ale pacientului pe o matrita vasculara colagenica de la donor. De asemenea, pe langa cele medicale, sunt si importante implicatii financiare, intrucat prin aceasta metoda se elimina costurile uriase ale medicatiei imunosupresoare, riscurile la care sunt expusi pacientii in tratament, iar conceptul poate fi extins si la alte conditii patologice care necesita grefe vasculare, fiind o dovada a potentialului cercetarii aplicative in domeniul celulelor stem.

Sursa: Pagina Medicala

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează