Transplant gratuit de celule stem in ClujTransplantul gratuit de celule stem din sange placentar, acum si in Romania

In acest fel, copiii cu boli grave, leucemie de exemplu, care provin din familii ce nu-si puteau permite interventia, vor putea fi salvati de fratii lor.

Programul care va fi gratuit si in Romania se adreseaza acelor familii care au un copil ce sufera de o boala a sangelui. Daca mama este insarcinata din nou, se recolteaza celule stem din sangele plancentar dupa care se efectueaza mai multe teste de compatibilitate intre frati.

Daca acestea sunt bune, se poate efectua transplantul catre copilul bolnav. Acest lucru este deja posibil in tari precum Germania, Ungaria, Slovacia si Austria, iar la noi primele operatii de acest tip ar putea avea loc in urmatoarele luni.

Prima banca de celule stem de la Cluj a inceput acest program saptamana trecuta.

In tara, doua familii au apelat la acesta procedura. Mai mult, alte femei care, desi nu au in familie copii bolnavi, sunt precaute si fac acesta recoltare pe bani grei. Vorbim de 1500 de euro, suma ce include si depozitarea in banca de celule.

Practic, fratele isi ajuta fratele. Medicii ginecologi spun ca nu exista niciun risc daca prelevarea se face in timpul sarcinii.

Daca programul va functiona asa cum se asteapta doctorii este posibil ca majoritatea spitalor din tara sa poata realiza aceste transplanturi de celule stem din placenta.

Sursa: StirileProTV

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

COMMENTS 

Postat la
%b %15, %2011
Postat de
Loredana
cancer(zona gatului) limba si ganglioni
Buna seara, am o cunostinta in varsta de 45 de ani care sufera de cancer in zona gatului, este destul de extins, incat medicii nu-i mai dau sanse de supravietuire.. .a facut radioterapie si acum medicii vor sa-l bage pe citostatice.
Este posibil ca un transplant de celule stem sa-i salveze viata? In cazul lui este valabila regula "fratele isi ajuta fratele"?
Va rog din suflet sa-mi dati un raspuns la acest mesaj...
Postat la
%b %15, %2011
Postat de
RUSU VALENTIN
SUNT BOLNAV DE PARKINSON
OARE SE VA AJUNGE CA INTR-UN TIMP CAT MAI SCURT SA SE VINDECE SI BOLI CA PARKINSON?
Postat la
%b %15, %2011
Postat de
maria
baiat bolnav de amiotrofie spinala
buna ziua .credeti ca si aceasta boala ar putea fi macar oprita sau macar incetinita prin trnsplant de celule stem.ar fi bine daca si in tara la noi sa se poata face .multi ar apela la aceasta metoda .la noi in tara sunt multi bolnavi si ar da oricat sa se poata face in tara aceste transplant.ar conta mult sa fi in tara si nu in strainatate.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează