vas-de-sangeO echipa medicala suedeza a realizat in premiera grefarea cu succes a unei vene "personalizate" in prealabil cu celule stem de la pacienta care a suferit transplantul, se arata intr-un articol publicat in The Lancet si mentionat de AFP.

Pentru aceasta interventie a fost prelevat un segment de 9 cm din vena iliaca a unui donator decedat. Segmentul a fost pregatit prin eliminarea tuturor celulelor, ramanand doar un tub alcatuit dintr-o retea de proteine.

Apoi celulele stem provenite din maduva osoasa a fetitei de 10 ani care urma sa primeasca grefa au fost "insamantate" pe retea. Dupa doua saptamani, portiunea astfel pregatita i-a fost transplantata pacientei, care suferea de obstructia venei porte (care aduce la ficat sange incarcat cu substante nutritive rezultate in urma absorbtiei intestinale).

{googleads}Aceasta procedura, chiar daca este costisitoare si dureaza mult pana sa fie aplicata, da persoanei care primeste grefa posibilitatea de a renunta la tratamentul imunosupresiv, care se face toata viata pentru a evita respingerea elementului transplantat.

Echipa suedeza de la Universitatea din Goteborg care a realizat interventia a fost totusi nevoita sa efectueze un al doilea transplant aceleiasi paciente dupa un an, recurgand la aceeasi tehnica, ca urmare a micsorarii primei grefe. "Pacienta se simte bine de atunci, merge din ce in ce mai mult, 2-3 km, si face exercitii usoare de gimnastica", potrivit unui comunicat din The Lancet.

"Este important ca nu a dezvoltat anticorpi impotriva grefei, desi nu urmeaza niciun tratament imunosupresiv", adauga comunicatul. Prin aceasta tehnica, pacienta a fost scutita de "traumatismul" prelevarii din propria vena pentru realizarea bypass-ului, arata doi cercetatori de la University College din Londra.

Insa costul ridicat si timpul necesar pentru pregatirea grefelor constituie o frana in dezvoltarea rapida a acestui tip de transplant. Sunt necesare si alte cercetari pentru confirmarea acestei cai de interventie, mai spun cei doi cercetatori britanici.

Anuntul confirma importanta terapeutica a celulelor stem. In luna noiembrie a anului trecut, o alta echipa suedeza anuntase succesul unei grefe de trahee, realizata insa din material artificial, dar 'imbogatita' tot cu celule stem de la pacientul supus transplantului.

Sursa: InformatiaMedicala

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează

Prin accesarea acestui site, ești de acord cu faptul că folosim cookies .