Transplantul de celule gliale olfectiveRegenerarea axonilor sistemului nervos central in caz de injurie nervoasa este deficitara. O exceptie care a stimulat imaginatia doctorilor este reprezentata de bulbul olfactiv. In aceasta structura, axonii sectionati si cei normali sunt in stare sa se regenereze si sa refaca sinapse functionale.

Principalul responsabil de cresterea si regenerarea axonala in bulbul olfactiv este o celula gliala olfactiva, Olfactory Ensheathing Cell (OEC). Aceasta celula este cunoscuta a fi implicata in procesele de elongatie axonala prin 3 mecanisme:

  • desi nu face asa ceva cu neuroni olfactivi, produce mielina in jurul axonilor in crestere si axonilor lezati din maduva spinarii;
  • secreta agenti neurotrofici ce stimuleaza cresterea;
  • produce macromolecule structurale ce "paveaza" traiectul de elongatie axonala.

Studiile pe animale au aratat ca aceste celule, implantate in zone ale sistemului nervos central unde nu exista regenerare nervoasa (maduva spinarii), au remielinizat axonii care ulterior au migrat catre tinta corecta, depasind "cicatricea gliala" inhibitorie de la nivelul sectiunii, restaurand astfel functia de transmitere nervoasa.

Nu a durat mult pana la primul transplant de celule OEC la om. Tesutul de transplantat poate fi obtinut printr-o simpla biopsie(printr-una dintre nari)ce nu poate afecta pe termen lung functia olfactiva.

Cercetatorii au transplantat atat celule OEC cat si tesut olfactiv la pacienti cu leziuni de maduva. Rezultatele transplantului la om sunt inca neclare, pentru o documentare completa accesati trimiterile din bibliografie.

In Portugalia, Dr. Lima a implantat tesut olfactiv autolog in maduva spinarii a 7 pacienti, conform convingerii sale: pentru a maximiza regenerarea nervoasa este nevoie de OEC, neuroni in diferite stadii de dezvoltare si celule stem precursoare.

In contrast, Dr. Alan MacKay-Sim din Australia a implantat celule gliale olfactive(OEC) izolate din culturi.

Dr. Hongyuan Huang din China a transplantat OEC izolate din tesut fetal la mai mult de 1200 de pacienti; datorita tesutului fetal nediferentiat nu s-a pus problema imunosupresiei post transplant.

Desi rezultatele experimentelor pe om promit mult, sunt necesare studii complexe pentru a definitiva o terapie eficienta. Momentan se fac experimente avansate pe sobolani, dar cercetatorii din intreaga lume incearca sa afle in primul rand ce anume determina proprietatile celulei gliale olfactive.

Sursa: MedicalStudent

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează