Transplantul de celule stem ajuta pacientii cu leucemieTransplantul de celule stem se bucura de succes in cazul celor care sufera de leucemie. Dar functioneaza si in terapia pentru a peste 70 de boli grave.

Potrivit statisticilor, in anul 2016, au fost afectati 256.000 de copii si adulti din intreaga lume. Toti au dezvoltat o forma de leucemie. Iar 209.000 de persoane au murit din acest motiv. Aproximativ 90% din toate cazurile de leucemie sunt diagnosticate la adulti. Leucemia este un cancer al celulelor sangelui sau ale maduvei osoase. Si este caracterizat printr-o crestere anormala a celulelor imature albe din sange.

Tratamentul cu celule stem vindeca?

Dupa 25 de ani de experienta in tratarea Leucemiei Acute Limfoblastice prin transplant de celule stem, Universitatea de Medicina din Minnesota a publicat un raport in care arata ca peste 600 de pacienti cu varste intre 6 luni si 55 ani au primit tratamentul cu celule stem, prin transplant, dupa o prealabila pregatire mieloablativa prin chimio si radioterapie. Rezultatele au aratat ca 42% dintre pacienti au primit transplant de maduva de la donator compatibil. Si nu mai prezentau boala dupa 5 ani de urmarire medicala. In cazul pacientilor care au primit tratamentul cu celule stem hematopoietice ombilicale, procentul a fost de 49%. Procentul de recadere observat a fost de 31% in situatia transplantului de maduva, si de 27% la transplantul de celule stem recoltate din sangele ombilical.

Concluzia? Tratarea Leucemiei Acute Limfoblastice prin transplant alogenic de celule stem va duce la un rezultat durabil de supravietuire fara boala. "Celulele stem ajuta la tratarea a peste 70 de boli, precum diverse tipuri de leucemie, cancer, scleroza si boli autoimune. Stocarea si pregatirea celulelor stem din sangele din cordonul ombilical necesita cea mai mare competenta medicala, competenta detinuta de catre medicii specialisti de la Seracell, astfel incat preparatul cu celule stem sa fie disponibil pentru pacient la cea mai buna calitate si la cele mai inalte standarde pentru utilizarea in terapia pentru leucemie", afirma Alexandra Baban, partener Seracell in Romania.

Sistemul imunitar nu reuseste sa protejeze

Cand o persoana are leucemie, celule albe care lupta impotriva infectiilor nu se mai dezvolta. Si nu mai functioneaza eficient. Functionarea tuturor organelor organismului este compromisa. Iar pacientul este vulnerabil la orice infectie. Deoarece sistemul imunitar nu functioneaza cum ar trebui.

"Scopul tratamentului cu celule stem este acela de a reseta sistemul imunitar. Pentru a opri atacarea celulelor nervoase din corp. Astfel, acesta este utilizat si in alte conditii. Cum ar fi in tratarea artritei reumatoide sau a diabetului de tip A. Parintii pot alege sa recolteze celulele stem din cordonul ombilical. Acestea aflandu-se intr-un stadiu de sanatate perfecta. In cazul nefericit al instaurarii leucemiei, la ani distanta, sistemul imunitar afectat este distrus prin chimioterapie. Iar celulele stem sunt reinfuzate in sange, pentru a reporni intreg sistemul imunitar", adauga Alexandra Baban.

Leucemia se trateaza cu succes

Pentru a trata leucemia in mod eficient, aceste celule albe din sange trebuie vindecate. Astfel incat sa se poata reproduce in timp. Deoarece chimioterapia foloseste medicamente incredibil de puternice pentru a viza si a distruge aceste celule anormale din sange. Exista efecte secundare majore care ucid nu doar celulele afectate. Un transplant cu celule stem poate ajuta la ameliorarea efectelor chimioterapiei si la restabilirea sistemului imunitar al pacientului.

Presupunand ca transplantul are succes, celule stem sanatoase se deplaseaza catre maduva osoasa a pacientului. Si incep sa produca celule albe din sange noi, pentru a le inlocui pe cele canceroase. In ciuda succesului transplantului traditional, exista inca probleme care au determinat imbunatatirea procedurii. In tehnicile mai noi, cercetatorii au gasit modalitati de a ajuta celulele stem sa se inmulteasca, facandu-le mai puternice in tratarea unor boli precum cancerul.

Una dintre problemele cu terapiile traditionale este ca donatorul trebuie sa se potriveasca cu pacientul afectat de cancer. In abordarile mai noi, tehnica elimina necesitatea ca donatorul sa se potriveasca cu pacientul. Concentratia mai mare a celulelor stem ofera rezultate mai reusite, ajutand la imbunatatirea rezultatelor pacientului.

Cum se imbunatateste tratamentul

Leucemia este o boala devastatoare care poate afecta atat tineri, cat si batrani. Celulele stem sunt o terapie traditionala care a fost in jur de zeci de ani, ajutand pacientii sa aduca cancerul in remisie si ajutandu-i sa se recupereze de la boala mortala.

Problemele legate de respingerea imunologica sunt importante care au determinat mai multe tehnici de celule stem rafinate, cum ar fi cea de mai sus. In ansamblu, cu toate acestea, noi tehnici de imbunatatire a utilizarii celulelor stem este promitatoare si speram ca va continua sa duca la proceduri si mai eficiente cu celule stem pentru a ajuta pacientii cu leucemie.

"Avantajul transplantului de celule stem consta in faptul ca noile celule transplantate sunt cancer-free. Deoarece transplantul creaza un nou sistem imunitar, efectul de distrugere a celulelor canceroase continua si dupa finalizarea transplantului", completeaza Alexandra Baban.

COMMENTS 

Postat la
%b %26, %2018
Postat de
Mihaela M
Riscuri
Transplantul nu vindeca. Leucemia arareori intra in remisie totala. Transplantul doar prelungeste supravietuirea. De ce nu scrieti si despre riscurile pe care procedura le implica?! (riscurile chimioterapiei intensive + riscul de respingere al celulelor stem) 30% riscul de mortalitate in timpul si dupa. Si poate ar fi bine sa mentionati faptul ca in ciuda transplantului, boala poate recidiva si al doilea transplant nu se mai face. Si vedeti ca pe alocuri articolul dvs contine greseli. Maduva osoasa nu are nimic de a face cu celulele nervoase. "Scopul tratamentului cu celule stem este acela de a reseta sistemul imunitar. Pentru a opri atacarea celulelor nervoase din corp." este gresit. Si apoi depinde de tipul de leucemie, care tip de celule sunt defecte. Si hematiile pot fi defecte sau trombocitele. In leucemie, maduva osoasa care se gaseste in oasele late (stern, centura iliaca, femur) nu mai "fabrica" celule normale ci mutanti sau celule care nu se mai pot maturiza.
Ar fi bine sa modificati/comp letati ca sa nu fie erori, mai ales ca informatiile despre aceasta boala sunt minimale in Romania.
Postat la
%b %06, %2018
Postat de
Mona si Dan
RISCURI
Noi cei care postam articole pe acest forum suntem oameni simpli. Ne straduim sa adunam cat de multe informatii care sa ajute pe vizitatori. Inscriti-va si dumneavoastra sa postati opini, atitudini !
Haideti sa comunicam !
S-au adunat n informatii de-a lungul celor 11-12 ani .

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează