Tratament cu celule stem dupa un accident vascular cerebralMulti dintre cei care sufera un atac vascular cerebral raman paralizati (total sau partial), multi nici nu mai pot vorbi. Lucrurile sunt pe cale sa se schimbe, odata cu descoperirea unui nou tratament, cel cu celule stem. Tratamentul, efectuat de oamenii de stiinta de la Universitatea Stanford din California, este considerat a fi atat de eficient, incat declanseaza regenerarea rapida a circuitelor cerebrale deteriorate in timpul unui accident vascular cerebral.

Avantajul acestuia este ca poate fi administrat si la mult timp dupa accidentul vascular cerebral - ceea ce inseamna ca milioane de oameni ar putea beneficia de un potential tratament.

In cadrul testelor realizate de oameni de stiinta de la Universitatea Stanford, din California, pe 18 pacienti, s-a observat ca celulele stem grabesc regenerarea circuitelor din creier, afectate de accidentul vascular cerebral. Pacientii si-au recapatat capacitatea de a merge, de a vorbi si de a avea o viata normala.

Noua terapie folosese celule stem numite celule SB623, extrase din maduva osoasa a donatorilor si apoi modificate pentru a le face potrivite pentru introducerea in creier. Donatii de maduva osoasa de la doua persoane au fost suficiente pentru a furniza destule celule stem pentru cei 18 pacienti.

Concret, acesta presupune anestezie locala, un mic orificiu facut in craniu, injectarea de celule stem si o singura noapte de spitalizare. Efectele sunt prezente si la un an distanta de la administrare.

In unele cazuri, tratamentul a fost administrat dupa trei ani de cand pacientul suferise atacul cerebral.

Intr-un caz, un pacient depindea de scaunul cu rotile pentru a se deplasa. Dupa tratament, acesta s-a apucat de jogging.

Intr-un alt caz, o femeie care abia isi putea misca picioarele s-a casatorit si in prezent asteapta un copil. Acum se deplaseaza fara probleme. In situatii similare se afla si restul subiectilor cuprinsi in studiu, persoane cu varste intre 33 si 75 de ani.

Se estimeaza ca, in numai cativa ani, un astfel de tratament va putea fi disponibil pentru toate victimele atacurilor cerebrale. Studiul de fata a urmarit sa vada nu neaparat eficacitatea tratamentului (testata si anterior, in mici studii), ci mai cu seama daca e sigur. In prezent se urmaresc efectele pe termen lung, iar terapia urmeaza sa fie testata pe un lot mai mare de pacienti.

Studiile anterioare (vezi mai jos) au fost, de asemenea controversate, deoarece acestea folosesc celule stem embrionare de la copii avortati - dar acest proces evita aceste probleme etice, deoarece foloseste celulele stem adulte disponibile "de pe raft", de la un furnizor comercial (banca de celule stem).

Paralizia de dupa accidentul vascular cerebral, vindecabila

Cinci persoane cu puternice dizabilitati cauzate de accidente vasculare cerebrale (AVC) au aratat semne de imbunatatire dupa ce au fost tratate cu celule stem.

Medicul Keith Muir de la Universitatea Glasgow, cel care se ocupa de cazul celor cinci bolnavi, a spus ca este "surprins" de evolutia pacientilor sai, relateaza BBC.

Totusi, acesta a precizat ca este prea devreme pentru a putea spune cu certitudine daca efectul provine de la tratamentul cu celule stem sau nu. Cei cinci pacienti a caror stare s-a imbunatatit fac farte dintr-un grup de noua persoane, avand intre 60 si 90 de ani. Tratarea acestora are loc la Spitalul Glasgow Southern, iar procedura implica injectarea de celule stem in creierul grav afectat. Tratamentul se numara printre primele din lume care folosesc celulele stem pe pacienti.

Rezultatele arata ca, pana acum, bolnavii nu s-au confruntat cu efecte adverse si ca s-au inregistrat semne de ameliorare la peste jumatate dintre participantii la studiu. Cu toate acestea, medicii spun ca nu este exclus ca imbunatatirea sa fie rezultatul atentiei indelungate pe care pacientii o primesc de la personalul medical, fenomenul fiind cunoscut sub numele de placebo.

Efectul placebo, improbabil

"Ar fi foarte ciudat ca in cazul tuturor celor cinci pacienti sa fie vorba de placebo. Lucrurile sunt interesante, chiar surprinzatoare. Unii isi pot misca acum degetele, in conditiile in care ani intregi au fost complet paralizati", a precizat Muir.

"De asemenea, unii au reusit chiar sa se plimbe in jurul caselor lor, cand, pana de curand, erau dependenti de asistenta. Starea unora s-a imbunatatit atat de mult incat au inceput sa realizeze ce se intampla in jurul lor, in contextul in care inainte nu intelegeau nimic", a adaugat medicul.

Aceste schimbari i-au ajutat pe pacienti sa se descurce mai bine in viata de zi cu zi, reusind sa se imbrace singuri, sa se plimbe, sa fie mai independenti.

Sursa: DailyMail

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează