Oamenii de stiinta sustin ca au facut o descoperire revolutionara in lupta impotriva SIDA, prin dezvoltarea unui tratament cu celulele stem care protejeaza sistemul imunitar de virusul care provoaca maladia.
Tratamentul consta in izolarea acelor gene care duc la inmultirea virsurului HIV in organism, prin introducerea lor in celule stem umane, in laborator, urmand ca mai apoi, celulele stem sa fie introduse in maduva osoasa a pacientului.
Rezultatele primelor teste sunt foarte incurajatoare.
In primele teste pe oameni, celulele stem anti-HIV au fost transplantate in organismele a cinci pacienti bolnavi de SIDA. Pacientii sufereau si de limfom (o forma de cancer ce se dezvolta in tesutul limfatic) din cauza careia au trebuit sa faca un transplant de maduva osoasa.
O parte dintre celulele stem transplantate s-au dezvoltat in noile organisme, ducand la cresterea numarului de globule albe din sange, rezistente la virusul HIV. Dupa urmarea acestui tratament starea generala a pacientilor s-a imbunatatit.
''Este inca un tratament experimental, dar speram ca in cele din urma sa putem oferi pacientilor cu SIDA un singur transplant care sa ii protejeze toata viata'', a declarat David DiGiusto, din cadrul City of Hope Medical Centre din Duarte, California, citat de telegraph.co.uk.
Cercetatorii sustin ca acest tratament functioneaza la persoanele diagnosticate cu limfom, care au suferit un transplant de maduva osoasa. Deocamdata ei evita sa realizeze aceste teste si pe pacienti infectati cu SIDA, dar care nu au fost diagnosticati cu limfom, si prin urmare nu au suferit nici un transplant de maduva osoasa. Ei cred ca doar maduva osoasa sanatoasa poate duce la cresterea numarului de globule albe care protejeaza impotriva HIV.
La nivel mondial, peste 40 de milioane de oameni sunt infectati cu HIV. Anual, trei milioane mor din cauza acestei maladii.
Sursa: Realitatea
Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.