Tratament eficient impotriva cancerului maduvei osoaseO noua speranta pentru pacientii cu un tip serios de cancer al maduvei osoase in urma unei noi cercetari a unui medicament terapeutic ce a aratat imbunatatirea rezultatelor si ratelor de supravietuire. In cel mai mare studiu de acest gen, cercetatorii de la Newcastle University din Marea Britanie au condus o cercetare la nivel national cu privire la tratamentul pacientilor nou diagnosticati cu mielom.

Rezultatele, publicate online de Lancet Oncology, arata o imbunatatire pentru cei ce au urmat o terapie continua cu un medicament numit Lenalidomide, comparativ cu cei ce nu au urmat aceasta terapie.

Rezultate imbunatatite

Rezultatele studiului au constatat ca terapia pe termen lung cu lenalidomide (cunoscuta si ca Revlimid) dubleaza durata remisiunii si imbunatateste, de asemenea, supravietuirea la pacientii mai tineri cu aproape 8%.

Mielomul este un cancer al celulelor plasmatice si poate afecta mai multe zone ale corpului, cum ar fi coloana vertebrala, craniu, pelvis si coaste. Tratamentul curent implica de obicei chimioterapie si transplant de celule stem.

Profesorul Graham Jackson, de la Institutul de Nord de Cercetari pentru Cancer de la Universitatea Newcastle si un Hematolog Consultant la Spitalul Freeman Newcastle, a condus studiul la nivelul intregii Marii Britanii.

El a spus: Aceasta este o descoperire majora, deoarece arata ca utilizarea pe termen lung a Lenalidomidei imbunatateste in mod semnificativ durata de timp in care pacientii cu mielom de timp raman in remisie dupa terapia initiala.

Acesta este un pas imens si, mai important, identifica faptul ca pentru pacientii mai tineri Lenalidomide imbunatateste supravietuirea generala pentru acest dificil de tratat cancer de maduva osoasa.

Cercetarile noastre subliniaza ca Lenalidomida ar trebui sa fie luata in considerare pentru pacientii nou diagnosticati in urma transplantului de celule stem.

Rezultatele studiului

Studiul de sapte ani al mielomului XI a implicat mai mult de 4.000 de pacienti din 110 de spitale din Marea Britanie si a fost finantat in principal de Cancer Research UK, cu sprijinul Myeloma UK si o serie de subventii educationale.

In cadrul studiului, un total de 1337 de pacienti nou diagnosticati au fost repartizati aleatoriu la terapia de intretinere cu lenalidomide si 834 pacienti sub observatie - dupa terminarea tratamentului initial.

Rezultatele arata ca lenalidomide poate prelungi timpul mediu de remisie cu mai mult de doi ani la pacientii mai tineri si cu mult peste un an la pacientii mai in varsta si intr-o forma mai putin buna. A redus riscului de progres sau deces cu mai mult de 50% in ambele grupuri.

Studiul clinic a fost condus prin Clinical Trials Research Unit de la Universitatea din Leeds, iar cercetarea a implicat experti din spitalele din Marea Britanie.

Profesorul Gordon Cook, Director Clinic la Institutul de Cercetari clinice din Leeds, la Universitatea din Leeds, a fost co-autor al lucrarii si considera ca lenalidomide ar trebui sa fie disponibila pe NHS.

El a spus: Rezultatele noastre confirma ca lenalidomide poate prelungi in mod semnificativ viata oamenilor care traiesc cu mielom in cel mai mare experiment pana in prezent.

Acest tratament nu este inca disponibil pe NHS pentru acest grup de pacienti si aceasta reprezinta o nevoie nesatisfacuta.

Rezultatele confirma descoperirile a trei studii mult mai mici, care au aratat ca, dupa transplantul de celule stem, lenalidomide reduce riscul de progresie a bolii sau deces cu 50% comparativ cu placebo sau fara tratament.

Povestea unei paciente

Mama cu un copil, Sarah Williamson a avut socul diagnosticului cu mielom acum trei ani.

Pacienta de 41 de ani suferea de dureri de spate si de umar de aproape un an, dar credea ca este de la o lovitura de la alergat si nu si-ar fi putut imagina cum va fi viata ei devastata.

Ea a fost la operatie de mai multe ori, dar abia cand o imbratisare de la sotul ei de ziua de nastere si-a fracturat o coasta si nu a putut sa se ridice din pat intr-o dimineata, gravitatea starii ei a devenit clara.

Scanarile si testele de la spital au aratat ca are mielom si Sarah a fost pusa sub ingrijirea profesorului Graham Jackson la Spitalul Freeman.

S-a alaturat studiului Mielomului XI si a fost selectata aleatoriu pentru a primi lenalidomida in urma chimioterapiei si a unui transplant de celule stem.

Sarah, casatorita cu Richard, de 39 de ani, si are o fiica, Annecy, de sase ani, este in prezent in remisie si nu are nici un semn de cancer de maduva osoasa in corpul ei.

Directorul de comunicare, de la Darlington, a declarat: "Era devastator sa fiu diagnosticata cu mielom. Aveam un copil mic, sanatatea mea era intr-un stare proasta si nu mi-am putut imagina sa ma simt bine din nou.

"Cand am fost intrebat daca vreau sa fac parte din studiul clinic, nu am ezitat sa spun "da" si am fost incantata ca am fost selectata aleatoriu pentru a obtine lenalidomide, deoarece am raspuns foarte bine la medicament.”

"Pentru pacientii care primesc o perioada de remisie suplimentara de doi ani este fantastic si este ceea ce spera fiecare persoana cu aceasta conditie, deoarece inseamna ca isi pot duce viata cat mai normal posibil.”

"Nu am efecte secundare ale tratamentului si toata durerea mea a disparut. Consider ca lenalidomide ar trebui sa fie disponibila pe NHS. "

"Cand intalnesc oameni care au aceasta afectiune si nu sunt in studiu, simt un sentiment de nedreptate in numele lor, deoarece luarea acestui medicament mi-a ajutat sa-mi iau viata inapoi si ma bucur de ea in intregime".

Sarah continua sa fie monitorizata de experti si primeste controale regulate si teste medicale.

Sursa: medicalexpres.com

Articol tradus de Elena Morosan, voluntar ProStemCell.ro. Toate drepturile rezervate.

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.