Un barbat paralizat de la talie in jos a reusit sa mearga din nou, gratie unui tratament revolutionar. Pentru prima data in lume, acest tratament s-a dovedit eficient in cazul unui om, ajutand la refacerea maduvei spinarii, care fusese sectionata complet in urma unui atac cu cutitul.
Oamenii de stiinta considera ca Darek Fidyka, in varsta de 40 de ani, din Bulgaria, ar fi prima persoana din lume care si-ar fi recapatat capacitatea de a merge dupa ce suferise leziuni cronice de asemenea natura.
In urma cu 4 ani, Darek Fidyka a fost injunghiat in spate, maduva spinarii fiindu-i sectionata complet, ceea ce l-a lasat paralizat de la talie in jos.
Desi unele persoane la care maduva a fost sectionata doar partial reusesc sa se recupereze, se considera ca, in cazul sectionarii complete, situatia era ireparabila.
Si totusi, recent, Darek Fidyka a inceput din nou sa se deplaseze singur - mergand cu ajutorul unui cadru si chiar conducand masina - datorita unei tehnici revolutionare puse la punct la University College London si care a fost folosita de specialisti din Polonia pentru a reface maduva sectionata.
Cercetatorii au extras un anumit tip de celule stem din nasul pacientului (olfactory ensheathing cells - OEC), care ajuta la repararea nervilor ce transmit mesaje olfactive la creier; aceste celule au fost injectate in maduva spinarii, prin intermediul a aproximativ 100 de microinjectii la locul leziunii.
O mica portiune de tesut nervos, extrasa din zona gleznei, a fost grefata pe maduva, pentru a furniza "armatura" pe care sa se extinda neuronii spinali, ghidati de OEC.
Capetele fibrelor nervoase sectionate au crescut si s-au unit, umpland "golul" dintre segmentele sectionate - un proces care fusese considerat multa vreme imposibil.
Este pentru prima data cand s-a demonstrat ca aceasta tehnica functioneaza in cazul oamenilor (fusese incercata anterior pe sobolani), iar prof. Geoffrey Raisman, conducatorul echipei de la University College London care a descoperit procedura, a declarat ca recuperarea lui Darek Fidyka este "mai impresionanta decat faptul ca omul a ajuns pe Luna."
Apasati CC pentru subtitrarea in Romana
Concluziile medicilor au fost publicate in revista Cell Transplantation
Sursa: Mail Online
Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.