Darek FidykaUn barbat paralizat de la talie in jos a reusit sa mearga din nou, gratie unui tratament revolutionar. Pentru prima data in lume, acest tratament s-a dovedit eficient in cazul unui om, ajutand la refacerea maduvei spinarii, care fusese sectionata complet in urma unui atac cu cutitul.

Oamenii de stiinta considera ca Darek Fidyka, in varsta de 40 de ani, din Bulgaria, ar fi prima persoana din lume care si-ar fi recapatat capacitatea de a merge dupa ce suferise leziuni cronice de asemenea natura.

In urma cu 4 ani, Darek Fidyka a fost injunghiat in spate, maduva spinarii fiindu-i sectionata complet, ceea ce l-a lasat paralizat de la talie in jos.

Desi unele persoane la care maduva a fost sectionata doar partial reusesc sa se recupereze, se considera ca, in cazul sectionarii complete, situatia era ireparabila.

Si totusi, recent, Darek Fidyka a inceput din nou sa se deplaseze singur - mergand cu ajutorul unui cadru si chiar conducand masina - datorita unei tehnici revolutionare puse la punct la University College London si care a fost folosita de specialisti din Polonia pentru a reface maduva sectionata.

transplanted olffactory ensheathing cells

Cercetatorii au extras un anumit tip de celule stem din nasul pacientului (olfactory ensheathing cells - OEC), care ajuta la repararea nervilor ce transmit mesaje olfactive la creier; aceste celule au fost injectate in maduva spinarii, prin intermediul a aproximativ 100 de microinjectii la locul leziunii.

O mica portiune de tesut nervos, extrasa din zona gleznei, a fost grefata pe maduva, pentru a furniza "armatura" pe care sa se extinda neuronii spinali, ghidati de OEC.
Capetele fibrelor nervoase sectionate au crescut si s-au unit, umpland "golul" dintre segmentele sectionate - un proces care fusese considerat multa vreme imposibil.

Este pentru prima data cand s-a demonstrat ca aceasta tehnica functioneaza in cazul oamenilor (fusese incercata anterior pe sobolani), iar prof. Geoffrey Raisman, conducatorul echipei de la University College London care a descoperit procedura, a declarat ca recuperarea lui Darek Fidyka este "mai impresionanta decat faptul ca omul a ajuns pe Luna."


Apasati CC pentru subtitrarea in Romana

Concluziile medicilor au fost publicate in revista Cell Transplantation

Sursa: Mail Online

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

COMMENTS 

Postat la
%b %23, %2014
Postat de
Dani
Contact Dr. Geoffrey Raisman
Prof Geoffrey Raisman
Queen Square London
London
WC1N 3BG
[censored]:
Tel: 020 7676 2172
Fax: 020 7676 2174
Postat la
%b %27, %2014
Postat de
Adrian Borcea
Tvm c5 c6
Salut, am suferit in iunie 2013 un tvm c5 c6 prin plonjon in apa leziuje completa , am recuperat mainile binisor si as dori sa incerc un eventual transplant . Cum pot lua legatura cu acest medic care a reusit transplantul ? Sau imi puteti recomanda altceva? Multumesc!
Postat la
%b %21, %2015
Postat de
ron steenaert
mr.
Hello Daniel,
is this possible with you ?
Ron

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează