vagin-artificialDupa ce oamenii de stiinta au reusit sa creeze in laborator urechi, nas si chiar vase de sange, in SUA cercetatorii au obtinut patru vagine functionale, care au fost si implantate cu succes. Vaginurile au fost create special pentru fiecare femeie in parte, dezvoltandu-se din bucati de tesut recoltate, cu ani in urma, cand toate cele patru erau adolescente, informeaza Live Science.

Patru tinere sunt primele paciente care au avut parte de un transplant de vagin artificial. Fetele au fost operate in urma cu 5, respectiv 8 ani, pentru ca se nascusera cu o afectiune rara, sindromul Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser, din cauza careia uterul si vaginul lor erau nedezvoltate sau chiar inexistente.

Organul artificial functioneaza normal, spun medicii. Vaginele au fost realizate din celule proprii ale pacientelor si apoi transplantate. Totul a decurs bine, iar acum tinerele au o viata sexuala activa, normala.

Chiar daca vorbim de doar 4 paciente care au suferit acest transplant, cercetatorii cred ca vaginele artificiale pot fi folosite in siguranta si in alte cazuri, spune Anthony Atala, directorul Institutului de Medicina Regenerativa Wake Forest Baptist.

Aceste organe ar putea fi o solutie si in cazul femeilor care au cancer vaginal sau care au suferit grave leziuni in aceasta zona.

Pentru a realiza aceste organe, cercetatorii iau o mostra de tesut din vulva pacientei, apoi celulele vor fi cultivate in laborator.

Un vagin este format din doua straturi - unul cu celule musculare si altul cu celule epiteliale. Pentru a realiza aceste straturi, cercetatorii au folosit un material special, pe care au pus un tip de celule pe o parte si al doilea tip de celule pe cealalta parte.

Materialul a fost modelat apoi pentru fiecare pacienta in parte si apoi pus timp de o saptamana intr-un bioreactor, care reproducerea conditiile din trupul uman.

Dupa ce organul a fost gata, medicii au realizat o cavitate in corpul pacientelor si au implantat vaginul artificial. In momentul operatiei, pacientele aveau intre 13 si 18 ani. Ele au fost monitorizate de medici anual, pentru evaluarea starii organului.

Pana la inventarea vaginului artificial, medicii foloseau o bucata de intestin sau de piele pentru a realiza organul. E cel mai recent exemplu al medicinei regenerative, ce pare sa nu aiba limite, se arata in raport.

Cat despre sarcina, deocamdata asta nu s-a intamplat, insa teoretic este posibila, au spus oamenii de stiinta.

Anterior acestui raport, oamenii de stiinta elvetieni au anuntat ca au reusit sa creeze in laborator nasuri pentru persoane care sufereau de cancer de piele.

Sursa: Live Science

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.