Vase de sange din celule stemOamenii de stiinta de la Universitatea "Thomas Jefferson" din Philadelphia au realizat vase de sange din celule stem, o descoperire care ar putea revolutiona chirurgia cardiaca.

In viitor, acestea ar putea inlocui versiunile artificiale ale vaselor de sange intr-un numar mare de operatii, inclusiv in bypass-uri cardiace, conform constatarilor prezentate in cadrul conferintei Asociatiei Americane a Bolilor de Inima.

Faciliteaza circulatia sanguina

Operatiile de bypass sunt interventii chirurgicale prin care se creeaza noi cai de circulatie a sangelui ca urmare a inlocuirii arterelor ingustate sau infundate cu alte artere sau vene prelevate de la pacient. Insa, la un numar semnificativ de persoane, vasele de sange nu corespund, iar atunci este nevoie de unele artificiale.

Aceste vase artificiale de sange se pot infunda cu usurinta si ar putea determina aparitia unor infectii grave.

"Descoperirea este o solutie pentru pacientii care au neaparat nevoie de bypass, dar de la care nu se pot folosi propriile vase", a declarat profesorul Chris Mason din cadrul Catederei de Medicina Regenerativa de la Universitatea din Londra.

Deocamdata, vasele de sange din celule stem au fost testate pe animale de laborator. In viitorul apropiat, cercetatorii intentioeaza sa le testeze si pe oameni.

"Descoperirea este o solutie pentru pacientii care au neaparat nevoie de bypass, dar de la care nu se pot folosi propriile vase."

prof. Chris Mason

Universitatea din Londra

Sursa: Adevarul

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează