Vede din nou cu ajutorul ochiului bionicUn britanic, care si-a pierdut vederea in urma cu 30 de ani, a declarat ca poate sa vada fragmente luminoase, dupa ce medicii i-au atasat un ochi bionic. Ron, in varsta de 73 de ani, a suferit o interventie chirurgicala experimentala, in urma cu sapte luni, la Spitalul Moorfield din Londra, informeaza BBC.

Barbatul a afirmat ca acum poate urmari liniile albe de pe strazi si chiar sa sorteze ciorapii dupa culoare. Ochiul bionic, Angus II, foloseste o camera video si un procesor montat intr-o pereche de ochelari de soare, care capteaza imagini intr-un sistem montat in afara globului ocular.

Sistemul transmite imaginile, cu ajutoul unui cablu, catre o matrita de electrozi asezata pe retina. Cand electrozii primesc stimuli exteriori, matrita trimite mesaje nervilor optici din creier.

Aceasta actiune permite pacientului sa perceapa fragmente lumioase si puncte intunecate. Cercetatorii spera ca pacientii sa poata interpreta semnalele luminoase si sa le transpuna in imagini concrete. Pana acum, 18 pacienti din intreaga lume beneficiaza de acest ochi bionic, creat de compania americana Second Sight.

Acest dispozitiv poate ajuta pacientii care si-au pierdut vederea in urma deteriorarii retinei

Ron este unul dintre pacientii norocosi, la care tratamentul da rezultate foarte bune. "Timp de 30 de ani nu am vazut absolut nimic, totul era negru, dar acum pot sa vad lumina. Sa poti sa vezi lumina, asa dintr-o data, este absolut minunat. Pot sa aranjez, in functie de culoare, sosete albe, gri si negre. Marea mea dorinta, pentru moment, este sa pot sa vad lumina lunii, intr-o noapte senina", a declarat Ron. De asemenea, sotia lui Ron este foarte incantata de progresele pe care le face sotul ei. "Poate sa faca mai multe acum. Este capabil sa distinga albul de celelalte culori. L-am invatat si cum sa foloseasca masina de spalat vase", a declarat sotia pacientului.

Lyndon da Cruz, consultantul care se ocupa de starea de sanatate a britanicului, a declarat ca pacientii au inceput sa raspunda la acest tratament. Totusi, desi sunt incantati de rezultate, cercetatorii amercicani au declarat ca tehnologia trebuie sa avanseze pentru ca pacientii sa-si revina complet.

Sursa: Ziare.com

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează