Opinii PRO si CONTRA tratamentelor stem-cell

Tratamentul cu celule stem este cea mai mare promisiune a medicinii pentru viitor si pentru cercetarea medicala in prezent. Celulele stem au capacitatea sa se transforme in multe din celulele specializate ale organismului. In momentul actual anumite tipuri de celule stem sunt folosite pentru a restabili producerea sangelui si functiile sistemului imunitar dupa chimioterapie in cateva forme de cancer si deasemenea au mai fost demonstrate alte cateva moduri in care ajuta la recuperare. Cel mai mare potential de aplicare este in generarea de celule si tesuturi care sa fie folosite la repararea sau inlocuirea organelor afectate. Daca cercetatorii vor descoperi cum sa faca conversia celulelor stem in celule noi, functionale, doctorii vor fi capabili sa vindece multe din bolile incurabile din prezent.

 

 

Clik pentru Pro

 

Click pentru Contra

 

Totusi anunturile facute de diverse companii in scop comercial trebuie privite cu mult scepticism. Principalii promotori ai folosirii in scop comercial a celulelor stem sunt:

Tratamentul cu celule stem se adreseaza persoanelor cu mainile si picioarele paralizate (para si tetraplegie), carora medicina traditionala nu le ofera vreo sansa. Se pare ca exista si rezultate vizibile, o buna parte dintre cei peste 500 de pacienti operati la clinica XiShan, condusa de medicul neurochirug Huang Hongyun, afirmand ca sunt mai bine dupa interventie si ca au facut deja primii pasi. Cu toate acestea, medicii occidentali sustin ca efectele reale ale tratamentului sunt prea putin cunoscute, iar multi nu raporteaza progrese majore.

In mod normal trimiterea pentru acest tip de tratamente ar trebui recomandata de medicii curanti din Romania, care ar trebui sa monitorizeze si efectele dupa tratamente. Daca se fac publice efectele tratamentelor, efecte supervizate de medicii de la noi, decizia de a merge la tratament ar fi mult mai fundamentata pentru persoanele bolnave si mai usor de luat.

Opinii personale ale unor asemenea cazuri grave, care au recurs la implantul cu celule stem, se gasesc in sectiunile PRO si CONTRA prezentate mai sus. A se vedea si thread-urile din FORUM.