Articole

O cumpana in saptamana mare

petru-danilaAm petrect si eu in acesta Saptamana a patimilor in incercare care a avut o importanta mare pentru mine.

De cateva luni ma chinuia o durere de sale care nu voia sa se aline cu medicamente. Pana la urma, banuiala mea si a medicilor s-a confirmat, durerea era datorata unei hernii de disc care evolua spre stangularea totala a unor nervi si intarzierea operartiei putea sa duca la pareza totala a priciorului drept.

Foi de drum pentru pensionari de la CFR

bilet-calatorieDa, e posibil si o bataie de joc , desi nu vreau sa fiu rau...

Am sa fac o mica istorie ...

Aceste foi de drum ne sunt acordate cam de prin 2004... in orice caz a fost in urma cu vreo 7-8 ani, atunci cand fiecare dintre noi am primit acasa o scrisoare de la Inspectoratul pentru persoane cu handicap ca sa ne facem dosar medical si vom primi indemnizatie in valoare de 47 de lei, la cei care au gradul 2 de invaliditate.

In primii 2-3 ani se acordau in urma unuei cereri depusa la Inspectorat. La Braila se eliberau catre 30 de solicitanti pe zi. Programul era de 2 zile pe saptamana, adica martea si joia. Lista de cereri era lunga, lunga...

Daca de pilda aveai cererea cu numarul 165 iti venea randul cam peste 3 saptamani, iar daca aveai numarul 324 iti venea randul peste 6 saptamani si tot asa. Astfel aveai cererea din februarie insa le primeai in aprilie sau mai. Daca faceai cerere in luna mai de pilda nu-ti mai dadeau decat 3 foi de drum pentru ca se considera ca timpul trecut din an este bun trecut.

Insa in ultimii 3-4 ani am avut surpriza sa ma duc chiar si in luna ianuarie, sa fac cerere si mi le-au dat atunci pe loc, indiferent de cati solicitanti eram.

Acum la D.G.A.S.P.C. Tulcea se acorda la cerere in cateva zile, insa intai sunt onorati salaratii.

Pensionarii mai au de asteptat vreo cateva saptamani.

De ce n-ar fii un regulament national eu unul nu pricep si pace.

De ce, de pilda n-ar elibera aceste foi de drum tuturor in lunile noiembrie-decembrie pentru anul care urmeaza? La pensionarii pentru limita de varsta primeau taloanele in luna decembrie pentru anul urmator. Tuturor odata. De ce nu se poate elibera si noua tot asa ???!!!

Si mai spun ceva ... Trenurile circula aproape goale mai tot timpul anului.

Mai conteaza oare ca din cand in cand ne mai urcam si noi in tren?

Nici macar nu ar fi trebuii sa fie trecute la cheltuieli C.F.R. Vorbim aici despre ajutorul acordat unor persoane cu nevoi speciale, nu-i asa ?

Locuiesc aproape de autogara, dar si de gara. Si vad... Din trenul care ajunge in Tulcea de la Bucuresti coboara 10 -15 calatori. Ar ajunge si un singur vagon, pentru ca nu se poate un sfert de vagon. Fiecare garnitura de tren ar putea avea zeci de vagoane daca ar fi cerere.

Si-n 2010 cand am venit la Bucuresti de la Braila in Accelerat eram 20 de calatori in 4 vagoane. Mai aveam putin si sufeream de singuratate.

Sagetile Albastre s-au transformat din tren, mai de graba in tranvai.

Cel putin pe C.F.R se poate calatorii. Cererea publicului este foarte, foarte mica.

Pe Transportul auto este mai delicat deoarece este privatizat suta la suta ,iar pe privatizat nu ai cum sa-l obligi sa cheltuie cu tine.

Este o chestie de rentabilitate economica. O facilitate pe care cineva este dispus sa o acorde.

La C.F.R. insa NU EXISTA rampe de acces in vagon. Asta-i marea DIFICULTATE.

Cat despre termenele de rezolvare au trecut de mult.

***

Am noutati !

Eu sunt intr-o situatie mai speciala pentru ca am facut cerere de transfer al drepturilor de pensie de la vechea adresa din judetul Braila la noua adresa in Tulcea. Si uite asa, am de asteptat rezolvarea transferului. O.K. se rezolva, insa dureaza un timp.

Astazi am primit o scrisoare de la Casa de Pensii Tulcea in care sunt anuntat ca mi s-a abrobat cererea de pensionare pe care eu as fii depus-o in ianuarie 2012.

Nici vorba de asa ceva. Eu am facut doar cerere in care am dovedit noua adresa, noul domiciliu.

Dar nu in ianuarie 2012, ci in noienbrie 2011. Am pastrat numarul de inregistrare a cererii.

Ma uit, citesc scrisoarea si caut logica. C.N.P.-ul corespunde. Data iesisii la pensie este corecta, vechimea, datele... sunt corecte.

Insa stupoare odata ce C.N.P.-ul este corect aici scrie ca m-as fi nascut la 26 iulie 1943.

Eu sunt sigur ca nu am 69 de ani.

Ma gandesc ca este posibil sa fi fost copiat gresit in evidentele judetului Braila.

Am totusi noroc. Am asupra mea Decizia de Pensionare in original. Am pastrat-o, constient fiind ca poate vreo data ma voi confrunta cu probleme. Mie, nu mi-au dat la pensionare, in 1992 Cartea de Munca.

In acest mod am ocazia sa lamuresc toate greselile.

Si totusi, acum in luna februarie toti pensionarii vor primii atasate de cuponul de pensii acele 6 calatorii auto-cfr-naval cu reducere de 50%. Mi-au confirmat... cuponul de pensie primite de fosti mei consateni.

Acest cupon ar trebui depus la Casa de Pensii pentru a primii Bilete conform Legii 448 de la D.G.A.S.P.C.

Ioanahope le-a primit la cerere pe loc, adica ieri. Este salariata, lucreaza.

Eu rezolv problema intre timp.

Un fapt este evident. Se fac de multe ori erori, greseli birocratice pentru care suntem nevoiti sa mergem si sa le corectam. In cazul meu, eu zic ca se poate rezolva.

Cel mai tare ma enerveaza faptul ca este posibil sa nu mi se aprobe plata pensiei, dar si a indemnizatiei prin Card Bancar. Este o politica al judetului Tulcea.

Evident ca este aberant.

Articole preluate din forum care primesc 150 puncte extrabonus fiecare, in total 300 PMA

Inimioare cu ciocolata

inimioare-ciocolata22 decembrie 2011

Mare zi.
Zi, in care mama a ramas cu gura cascata.
Zi, pe care am petrecut-o in bucatarie.
Da.
O Zi, in care am gatit.

Stateam si ma gandeam ce as putea sa gatesc. Pentru ca va zic, eram hotarata ca azi, orice ar fi, orice catastrofa s-ar anunta, fie ploaie, fie vant, fie eclipsa de luna, azi e ziua in care voi folosi cuptorul. Asa ca am inceput sa fac o lista cu ce stiam sa gatesc.

Personalitati cu handicap care au influentat istoria

personalitati-cu-handicapIn data de 14 decembrie 2011 in Sala de conferinte Bucuresti a RIN Grand Hotel cu incepere de la orele 18,50 a avut loc cea de-a doua editie a Galei "Investiti in potential" organizata de Fundatia Licinium.

Evenimentul s-a desfasurat sub denumirea "Performanta nu are limite" si face parte din platforma "Investiti in potential" care urmareste trei directii majore: libertatea de miscare si comunicare prin sustinerea tinerilor cu potential cu burse sociale, de studii si sportive; promovarea tinerilor cu potential ca modele de viata activa; finantarea a 30 de proiecte care sa aiba ca finalitate creearea unei generatii de reprezentanti responsabili ai comunitatilor din care provin (comunitatea persoanelor cu handicap, comunitatea minoritatilor, comunitatea persoanelor defavorizate din punct de vedere social).

In cadrul evenimentului a avut loc premierea persoanelor cu dizabilitati care de-a lungul anului au excelat in diverse domenii de activitate (sport, educatie, arta, cultura, etc); licitatie de proiecte CSR 2012 si lansarea cartii de colectie "Personalitati cu handicap care au influentat istoria".

Cartea de colectie "Personalitati cu handicap care au influentat istoria" pune in lumina performantele si rezultatele remarcabile ale persoanelor cu handicap, alaturi de biografiile a 100 de personalitati care au influentat istoria la nivel global. Autoarea cartii este Bencze Marta Iozefina, coordonator proiecte a Fundatiei Licinium si jurist, ea insasi o persoana cu dizabilitati fizice.

Pentru a va convinge sa cititi cartea dar si sa va lamuriti cu ce vei descoperi citind-o, imi permit sa citesc prefata cartii intitulata "Fiti oameni extraoridnari" semnata de catre Bencze Marta Iozefina: "Cartea de colectie „Personalitati cu handicap care au influentat istoria" isi propune sa mediatizeze modelele pozitive de persoane cu handicap care de-a lungul vremii au influentat istoria in diverse domenii (arta, stiinta, sport, etc) si sa prezinte tinerii cu potential din Romania care in ultimii ani au reusit sa exceleze in activitatea lor.

Consider ca orice om are nevoie sa fie motivat pentru a putea realiza rezultate exceptionale astfel am reusit prin relatarea povestilor de viata a unor mari personalitati cu handicap din lumea intreaga sa prezint modele pozitive atat de necesare pentru persoanele cu handicap cat si pentru cele valide.
Modelul meu de viata este reprezentat de mama mea care m-a invatat ca in ciuda dizabilitatii mele fizice, (dependenta de scaun rulant) dobandite in urma cu 21 de ani trebuie sa fiu un OM, dar nu un om special, diferit, cu nevoie speciale, cu handicap, cu probleme (asa cum probabil ma percepe societatea in care traiesc) ci trebuie sa fiu un om EXCEPTIONAL.

Prin aceasta definite de om exceptional inteleg o persoana care are rabdare, curaj, perseverenta si disponibilitatea necesara sa munceasca pentru a-si transforma visele in realitate.

Cred ca din fiecare lectie de viata transpusa in cartea de fata fiecare dintre voi sa se regaseasca si incetul cu incetul sa isi doreasca sa fie un om exceptional dar mai presus de toate un OM.

Rudyard Kipling in poezia "Daca" spune in ultimele versuri: "... De toti de-ti pasa, dar de nimeni prea;/Daca ti-e dat, prin clipa zdrobitoare,/Sa treci si s-o intreci, mereu bonom,/ atunci: a ta e Lumea asta mare /si, mai mult, fiul meu: atunci - esti Om! "

Cartea de colectie "Personalitati cu handicap care au influentat istoria" isi doreste sa evidentieze notiunea de handicap de-a lungul istoriei, problematica persoanelor cu handicap din toata lumea, evolutia tehnicilor de invatare, predare si comunicare pentru persoane cu diferite tipuri de handicap, evolutia recuperarii, reintegrarii, reconversiei profesionale pentru acest grup tinta si impactul realizarilor acestora asupra societatii civile.

In cadrul cartii vor fi prezentate aproape 100 de personalitati cu handicap din intreaga lume care de-a lungul istoriei au reusit sa schimbe atitudinea si mentalitatea societatii prin descoperirile in domeniul stiintific, prin realizarile extraodinare in pictura, muzica, film, literatura, sport, etc. In materialul de fata veti regasi printre personalitati si persoane cu handicap din Romania care au realizari deosebite in diverse domenii dar si tineri care in ultimii ani au demonstrat ca au potential si in viitor vor reusi sa ridice steagul tarii pe cele mai inalte culmii ale lumii.

Nu am dorit sa pun accentul foarte mult pe povestea de viata a fiecaruia, am incercat sa evidentiez realizarile lor remarcabile, aportul adus societatii ca cetateni activi, solutiile gasite pentru a-si putea depasi conditia, problemele intampinate de-a lungul vremii, destul de diferite datorita perioadei si locului in care acestia au trait.

Studiind materialele necesare realizarii acestei carti am aflat ca fiecare persoana gaseste de unul singur abilitatea de a comunica chiar daca cei din jur nu cred ca acest lucru este posibil, abilitatea de a alerga chiar daca modul de deplasare este diferit, abilitatea de a iubi chiar si atunci cand ceilaltii uita sa te iubeasca, abilitatea de zambi chiar si atunci cand toti iti plang de mila, dar cea mai importanta dintre ele este abilitatea de a te „ridica” atunci cand toti cred ca nu vei reusi. Doar TU esti cel care decizi cum si in ce fel iti traiesti viata, cat de mult timp acorzi lucrurilor cu adevarat importante, care este rolul tau pe Pamant si ce vei lasa in urma ta.

In fiecare zi cand ma trezesc imi spun ca atata timp cat soarele este pe cer iar mintea imi este limpede am datoria fata de mine in primul rand sa TRAIESC fiecare secunda, sa realizez tot ceea ce imi propun, sa iubesc, sa invat, sa ajut si cel mai important sa fiu un OM egal cu toti ceilalti dar unic in felul meu.

Daca doriti sa achizitionati cartea "Personalitati cu handicap care au influentat istoria" sau sa va alaturati proiectelor Fundatiei Licinium, folositi urmatorul formular de comanda.

Articol preluat din forum si premiat cu un extra-bonus de 200 PMA