personalitati-cu-handicapIn data de 14 decembrie 2011 in Sala de conferinte Bucuresti a RIN Grand Hotel cu incepere de la orele 18,50 a avut loc cea de-a doua editie a Galei "Investiti in potential" organizata de Fundatia Licinium.

Evenimentul s-a desfasurat sub denumirea "Performanta nu are limite" si face parte din platforma "Investiti in potential" care urmareste trei directii majore: libertatea de miscare si comunicare prin sustinerea tinerilor cu potential cu burse sociale, de studii si sportive; promovarea tinerilor cu potential ca modele de viata activa; finantarea a 30 de proiecte care sa aiba ca finalitate creearea unei generatii de reprezentanti responsabili ai comunitatilor din care provin (comunitatea persoanelor cu handicap, comunitatea minoritatilor, comunitatea persoanelor defavorizate din punct de vedere social).

In cadrul evenimentului a avut loc premierea persoanelor cu dizabilitati care de-a lungul anului au excelat in diverse domenii de activitate (sport, educatie, arta, cultura, etc); licitatie de proiecte CSR 2012 si lansarea cartii de colectie "Personalitati cu handicap care au influentat istoria".

Cartea de colectie "Personalitati cu handicap care au influentat istoria" pune in lumina performantele si rezultatele remarcabile ale persoanelor cu handicap, alaturi de biografiile a 100 de personalitati care au influentat istoria la nivel global. Autoarea cartii este Bencze Marta Iozefina, coordonator proiecte a Fundatiei Licinium si jurist, ea insasi o persoana cu dizabilitati fizice.

Pentru a va convinge sa cititi cartea dar si sa va lamuriti cu ce vei descoperi citind-o, imi permit sa citesc prefata cartii intitulata "Fiti oameni extraoridnari" semnata de catre Bencze Marta Iozefina: "Cartea de colectie „Personalitati cu handicap care au influentat istoria" isi propune sa mediatizeze modelele pozitive de persoane cu handicap care de-a lungul vremii au influentat istoria in diverse domenii (arta, stiinta, sport, etc) si sa prezinte tinerii cu potential din Romania care in ultimii ani au reusit sa exceleze in activitatea lor.

Consider ca orice om are nevoie sa fie motivat pentru a putea realiza rezultate exceptionale astfel am reusit prin relatarea povestilor de viata a unor mari personalitati cu handicap din lumea intreaga sa prezint modele pozitive atat de necesare pentru persoanele cu handicap cat si pentru cele valide.
Modelul meu de viata este reprezentat de mama mea care m-a invatat ca in ciuda dizabilitatii mele fizice, (dependenta de scaun rulant) dobandite in urma cu 21 de ani trebuie sa fiu un OM, dar nu un om special, diferit, cu nevoie speciale, cu handicap, cu probleme (asa cum probabil ma percepe societatea in care traiesc) ci trebuie sa fiu un om EXCEPTIONAL.

Prin aceasta definite de om exceptional inteleg o persoana care are rabdare, curaj, perseverenta si disponibilitatea necesara sa munceasca pentru a-si transforma visele in realitate.

Cred ca din fiecare lectie de viata transpusa in cartea de fata fiecare dintre voi sa se regaseasca si incetul cu incetul sa isi doreasca sa fie un om exceptional dar mai presus de toate un OM.

Rudyard Kipling in poezia "Daca" spune in ultimele versuri: "... De toti de-ti pasa, dar de nimeni prea;/Daca ti-e dat, prin clipa zdrobitoare,/Sa treci si s-o intreci, mereu bonom,/ atunci: a ta e Lumea asta mare /si, mai mult, fiul meu: atunci - esti Om! "

Cartea de colectie "Personalitati cu handicap care au influentat istoria" isi doreste sa evidentieze notiunea de handicap de-a lungul istoriei, problematica persoanelor cu handicap din toata lumea, evolutia tehnicilor de invatare, predare si comunicare pentru persoane cu diferite tipuri de handicap, evolutia recuperarii, reintegrarii, reconversiei profesionale pentru acest grup tinta si impactul realizarilor acestora asupra societatii civile.

In cadrul cartii vor fi prezentate aproape 100 de personalitati cu handicap din intreaga lume care de-a lungul istoriei au reusit sa schimbe atitudinea si mentalitatea societatii prin descoperirile in domeniul stiintific, prin realizarile extraodinare in pictura, muzica, film, literatura, sport, etc. In materialul de fata veti regasi printre personalitati si persoane cu handicap din Romania care au realizari deosebite in diverse domenii dar si tineri care in ultimii ani au demonstrat ca au potential si in viitor vor reusi sa ridice steagul tarii pe cele mai inalte culmii ale lumii.

Nu am dorit sa pun accentul foarte mult pe povestea de viata a fiecaruia, am incercat sa evidentiez realizarile lor remarcabile, aportul adus societatii ca cetateni activi, solutiile gasite pentru a-si putea depasi conditia, problemele intampinate de-a lungul vremii, destul de diferite datorita perioadei si locului in care acestia au trait.

Studiind materialele necesare realizarii acestei carti am aflat ca fiecare persoana gaseste de unul singur abilitatea de a comunica chiar daca cei din jur nu cred ca acest lucru este posibil, abilitatea de a alerga chiar daca modul de deplasare este diferit, abilitatea de a iubi chiar si atunci cand ceilaltii uita sa te iubeasca, abilitatea de zambi chiar si atunci cand toti iti plang de mila, dar cea mai importanta dintre ele este abilitatea de a te „ridica” atunci cand toti cred ca nu vei reusi. Doar TU esti cel care decizi cum si in ce fel iti traiesti viata, cat de mult timp acorzi lucrurilor cu adevarat importante, care este rolul tau pe Pamant si ce vei lasa in urma ta.

In fiecare zi cand ma trezesc imi spun ca atata timp cat soarele este pe cer iar mintea imi este limpede am datoria fata de mine in primul rand sa TRAIESC fiecare secunda, sa realizez tot ceea ce imi propun, sa iubesc, sa invat, sa ajut si cel mai important sa fiu un OM egal cu toti ceilalti dar unic in felul meu.

Daca doriti sa achizitionati cartea "Personalitati cu handicap care au influentat istoria" sau sa va alaturati proiectelor Fundatiei Licinium, folositi urmatorul formular de comanda.

Articol preluat din forum si premiat cu un extra-bonus de 200 PMA

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează