Primul ajutor in caz de leziuni ale coloanei vertebrale

Primul ajutor in caz de leziuni ale coloanei vertebralePrimul ajutor pentru leziuni ale coloanei vertebrale este foarte important. Cunoscut sub numele de mielopatie (suferinta a substantei albe, mielinizate), leziunile coloanei vertebrale sunt un prejudiciu al fibrelor nervoase din maduva spinarii. Prin aceasta substanta sunt conduse influxurile nervoase ce transmit semnale senzitive la creier si de asemenea conduc raspunsurile motorii de la creier la muschi. Orice fractura la nivelul coloanei vertebrale prezinta riscul lezariii maduvei, ceea ce poate provoca paralizii sau chiar moartea victimei.

Citește mai departe...

Acordarea primului ajutor

Acordarea primului ajutor. Resuscitare-cardio-respiratorie

I. Victima nu respira si nu are puls:

Primul gest in aceasta situatie este anuntarea situatiei la 112 solicitand ajutorul echipei medicale calificate si cu dotare corespunzatoare dupa care incepem resuscitarea cardio-pulmonara. Daca victima nu respira, nu are puls si esti sigur ca va sosi ajutor profesionist calificat, incepe ventilatia artificiala si compresiunile toracice. Ele se executa succesiv.

Citește mai departe...

Primul ajutor in caz de lesin

Primul ajutor in caz de lesinLesinul sau lipotimia reprezinta pierderea temporara a cunostintei si apare in momentul in care creierul nu primeste suficient sange si, implicit, oxigenul pe care acesta il transporta. Starea de inconstienta poate aparea brusc sau puteti fi cat de cat preveniti de o senzatie de slabiciune care se accentueaza treptat. Daca atunci cand se produce lesinul, apare si o ameteala, o durere de cap, pierdere a cunostintei pentru cateva minute etc. aceasta stare se numeste sincopa.

Citește mai departe...

Primul ajutor in caz de criza epileptica

Primul ajutor in caz de criza epilepticaCriza epileptica este definita ca o aparitie tranzitorie a semnelor si/sau simptomelor datorate unei activitati neuronale anormale, excesive sau sincrone in creier. Aceasta se manifesta clinic prin convulsii repetate, de-a lungul vietii, care afecteaza controlul miscarii, al vederii si vorbirii, chiar al starii de cunostinta. Netratata, boala se poate agrava, iar starile de rau pot deveni din ce in ce mai dese.

Citește mai departe...

Primul ajutor in caz de hipotermie

Primul ajutor in caz de hipotermieHipotermia este starea care se instaleaza atunci cand o persoana sta mult timp in frig sau vant, iar pierderile de caldura depasesc capacitatea organismului de a o sintetiza. De aceea, mai ales daca va petreceti mare parte a timpului in aer liber in sezonul rece, este foarte important sa cunoasteti simptomele acestei afectiuni pentru a pune imediat in aplicare tratamentul. In primul rand, este vorba de racirea corpului si scaderea brusca a temperaturii acestuia care, in mod normal, este de 36,4-37˚ Celsius.

Citește mai departe...

Primul ajutor in cazul arsurilor

Primul ajutor in cazul arsurilorArsura este o leziune provocata de actiunea caldurii asupra tesuturilor; o temperatura care depaseste 46 grade celsius este nociva pentru tesuturi. Arsurile sunt rani foarte comune. Arsurile minore se vindeca usor, fara a fi necesar un medic, insa arsurile severe necesita ingrijire speciala pentru a preveni infectiile si a minimiza cicatricile.

Citește mai departe...

Accidente rutiere

Primul ajutor, sansa victimelor din accidentele rutiere"Primul ajutor", sansa victimelor din accidentele rutiere

Tragediile petrecute pe sosele au devenit tot mai frecvente, iar numarul victimelor a crescut. Drama este ca multi dintre cei care au murit sau au ramas infirmi ar fi putut fi salvati, daca cei aflati in preajma lor ar fi stiut cum sa actioneze.

Citește mai departe...