Primul ajutor, sansa victimelor din accidentele rutiere"Primul ajutor", sansa victimelor din accidentele rutiere

Tragediile petrecute pe sosele au devenit tot mai frecvente, iar numarul victimelor a crescut. Drama este ca multi dintre cei care au murit sau au ramas infirmi ar fi putut fi salvati, daca cei aflati in preajma lor ar fi stiut cum sa actioneze.

  • Principiul intai - Nu incurcati!

In cazul unui accident rutier, este necesar sa intervina rapid doar cei care au cunostinte elementare despre acordarea primului ajutor. Salvatorii, care trebuie sa fie macar doi, este bine sa realizeze mai intai "securizarea zonei", prin indepartarea "binevoitorilor" nepriceputi si a cellor agitati, apoi sa evalueze rapid riscurile care pot aparea din cauza unor posibile scurgeri de benzina din rezervorul masinii avariate sau din cauza liniilor de inalta tensiune aflate in apropiere si avariate in accident, care ar putea provoca si mai multe victime. Daca nu exista asemenea probleme, trebuie apreciata starea ranitului. Atunci cand acesta este inconstient, este absolut obligatorie palparea cu grija a gatului in partea cu vertebre, pentru a vedea daca nu cumva este cazul unei fracturi de coloana cervicala.

Cand apar modificari, victima trebuie ridicata de cel putin doua persoane, in ax, fara a i se schimba pozitia, intrucat fractura de coloana cervicala duce la tetraplegie. Apoi se urmaresc semnele vitale: respiratia - prin privirea toracelui, care trebuie sa se ridice si sa coboare si ritmul cardiac – prin luarea pulsului la carotida.

Imediat dupa aceea, victima trebuie asezata pe partea stanga, cu mana sub cap si cu genunchii flexati, pentru a se prevenii o posibila sufocare, provocata de inghitirea limbii sau voma.

  • Principiul doi - Nu agravati!

Daca a aparut o hemoragie externa, consecinta a unei fracturi, trebuie oprita scurgerea sangelui prin folosirea benzilor elastice sau a pansamentului compresiv: 'u trebuie folosit garoul sub nici o forma, pentru ca poate provoca contuzii vasculare. Un pansament compresiv se poate improviza dintr-un prosop si o curea. In cazul unei fracturi, aceasta trebuie imobilizata si, daca nu exista macar o scandura, atunci picioarele pot fi legate pur si simplu unul de celalalt, sau bratul de corp.

In situatia in care victima nu respira, se trece la respiratia artificiala gura la gura sau gura la nas: Salvatorul inspira de 2-3 ori, apoi sufla aerul victimei. In situatia stopului cardiac, se incepe masajul - doua degete se pun pe marginea inferioara a coastelor din partea stanga, iar cu podul palmei se incepe apasarea ritmica, avandu-se grija ca toracele sa fie comprimat 2-3 cm. Resuscitarea trebuie efectuata fie pana victima isi revine, fie pana la sosirea ambulantei.

  • Soferii nu prea stiu

Inainte de a acorda primul ajutor, salvatorii trebuie sa cheme o ambulanta si sa dea toate amanuntele pe care le cunosc. In al doilea rand, ei trebuie sa se fereasca sa aseze victima intr-o masina pentru a o transporta la spital, pentru ca un asemmenea lucru, fara riscuri, il pot face doar cadrele medicale ale ambulantei, care stiu cu exactitate cum sa procedeze.

Rani la nivelul capului, gatului, spatelui si bazinului

1. Nu miscati - deplasati victima (decat in cazul unui pericol iminent), deoarece puteti sa-i agravati situatia.

2. Sunati la 112

3. Fixati capul si gatul victimei in pozitia in care a fost gasita, prin aplicarea palmelor pe partile laterale ale capului. Se fixeaza si se sustine capul pacientului din lateral, lasand urechile descoperite, sustinand si subluxand in acelasi timp mandibula. Urmeaza plasarea gulerului cervical, introducandu-l dinspre partea posterioara a gatului.

4. Asigurati o mentinere a caldurii corpului prin paturi si haine.

5. In cazul persoanelor accidentate care prezinta fracturi de coloana este recomandat sa se foloseasca mijloace de transport cu platforma (furgonete, camioane), chiar daca au viteze de deplasare mici.

6. Cum trebuie asezata intr-un mijloc de transport o persoana ranita care prezinta leziuni ale coloanei vertebrale? Persoana nu trebuie miscata pana la sosirea Salvarii.

7. Asezarea pacientului pe targa:

  • Se plaseaza targa langa victima
  • La comanda celui care fixeaza capul victimei, aceasta va fi intoarsa lateral si un salvator va impinge targa sub pacient

Este nevoie de minimum patru salvatori: unul mentine capul in ax, doi salvatori sustin toracele, bazinul si picioarele, iar al patrulea mobilizeaza targa

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează