Primul ajutor in caz de criza epilepticaCriza epileptica este definita ca o aparitie tranzitorie a semnelor si/sau simptomelor datorate unei activitati neuronale anormale, excesive sau sincrone in creier. Aceasta se manifesta clinic prin convulsii repetate, de-a lungul vietii, care afecteaza controlul miscarii, al vederii si vorbirii, chiar al starii de cunostinta. Netratata, boala se poate agrava, iar starile de rau pot deveni din ce in ce mai dese.

Dupa criza bolnavul nu isi aminteste nimic. Criza de epilepsie insotita de excitarea intregii scoarte cerebrale este criza mare (grand mal/GM). Criza epileptica, insotita de excitarea unor zone mai reduse este criza mica (petit mal /PM).

In caz de grand mal, bolnavul tipa brusc, isi pierde cunostinta si cade. In cursul caderii se poate si accidenta. Musculatura scheletului se contracta tonic, apoi incepe sa se contracte clonic. In faza tonica si muschii respiratori se contracta, bolnavul nu respire (apnee). Dupa faza tonica care dureaza cateva secunde, incep contractiile musculare clonice. In aceasta faza bolnavul isi poate musca gura, limba.

Pe durata crizei bolnavul este inconstient, are ochii deschisi, pupilele dilatate, nu reactioneaza la lumina. De asemenea, inconstient, poate urina sau defeca. Dupa criza, bolnavul cade intr-un somn adanc care dureaza cateva minute sau ore. Dupa trezire nu isi aminteste nimic.

In caz de petit mal, bolnavul isi pierde cateva secunde cunostinta. Privirea este fixa, iar persoana este absenta. Pielea este deosebit de palida. In anumite grupuri musculare apar crampe.

Criza de epilepsie. Masuri de prim-ajutor

Tratamentul trebuie administrat in timp util

Convulsiile pot parea ciudate si pot speria. De obicei, in timpul acestora, bolnavul isi pierde temporar anumite simturi, cum ar fi mirosul sau gustul, nu mai are control asupra musculaturii si cade intr-o stare de inconstienta, pastrandu-si insa functiile vitale. Este foarte important ca cei din jur sa-i aminteasca persoanei sa-si ia medicamentele si sa-l ajute sa se aseze in cazul in care este in picioare si pe punctul de a-si pierde cunostinta.

Slabiti-i cravata sau orice alt obiect din jurul gatului!

Daca pacientul isi pierde cunostinta sau cade, trebuie asezat pe pat, intins pe o parte, pentru a nu se ineca. Totodata, stergeti-l cu o batista curata sa nu se asfixieze. Apoi, puneti o perna sau o haina moale sub cap si slabiti-i cravata sau orice alt obiect vestimentar sau accesoriu din jurul gatului. Ii puteti introduce intre dinti o batista sau un tifon steril, facut sul, pentru a-l impiedica sa-si inghita limba, insa evitati corpurile mici pe care le poate inghiti. Fiti foarte atenti, pentru ca in timpul crizei va puteti alege cu o muscatura.

Puteti ajuta bolnavul de epilepsie si daca ii atrageti atentia in ceea ce priveste somnul insuficient, consumul de alcool, stresul emotional sau hrana nesanatoasa, intrucat acestea pot provoca o noua criza.

In cazul crizelor fara pierderea cunostintei, nu imobilizati persoana

Exista insa si situatii in care bolnavul nu-si pierde cunostinta. In acest caz, convulsia se poate manifesta ca o stare de rau. Persoana isi poate pierde controlul sfincterelor (muschi inelar care regleaza deschiderea sau inchiderea unui orificiu) si scapa urina si materii fecale, insa nu trebuie sa va speriati. In aceasta situatie, nu incercati sa o imobilizati sau sa o opriti in timpul crizelor pentru ca se poate rani. Tot ce puteti face pentru a o scoate rapid din criza este sa-i strangeti puternic lobul urechii cu degetele sau sa o strangeti de degetul mare de la maini, in zonele laterale unghiei, sau de lamela osoasa dintre nari.

Daca sufera doua crize intr-o ora, chemati ambulanta

De asemenea, ar fi ideal sa observati cu atentie comportamentul din timpul convulsiei: modul in care bolnavul isi tine capul, directia ochilor si a trupului, deoarece aceste detalii pot fi de mare ajutor medicului curant in a stabili tipul de epilepsie. Ulterior, cauzele acesteia si tratamentul adecvat. In cazul in care epilepticul nu-si revine dupa 5-10 minute sau face mai mult de o criza epileptica in decurs de o ora, este esential sa chemati de urgenta ambulanta. Daca isi revine rapid, iata la ce trebuie sa fiti atenti dupa o convulsie: verificati daca nu cumva a suferit leziuni in timpul crizei si ingrijiti-le! Daca respira greu, ajutati-l sa-si curate cavitatea bucala si supravegheati-l atent pana va asigurati ca si-a revenit complet.

Ce nu trebuie sa faceti!

In niciun caz nu stropiti bolnavul cu apa rece in timpul crizei, nu-i faceti respiratie artificiala si nu-l palmuiti. In cazul in care nefericitul eveniment se petrece pe strada, impiedicati-i pe curiosi sa se ingramadeasca in jurul acestuia! Mai mult, nu-i dati absolut nimic de mancat sau baut pana nu e deplin constient.

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.