Primul ajutor in caz de hipotermieHipotermia este starea care se instaleaza atunci cand o persoana sta mult timp in frig sau vant, iar pierderile de caldura depasesc capacitatea organismului de a o sintetiza. De aceea, mai ales daca va petreceti mare parte a timpului in aer liber in sezonul rece, este foarte important sa cunoasteti simptomele acestei afectiuni pentru a pune imediat in aplicare tratamentul. In primul rand, este vorba de racirea corpului si scaderea brusca a temperaturii acestuia care, in mod normal, este de 36,4-37˚ Celsius.

In functie de temperatura, hipotermia se poate clasifica in:

  • Usoara: temperatura corpului intre 35-32 grade celsius
  • Medie: temperatura corpului intre 32-28 grade celsius
  • Grava: temperatura corpului sub 28 grade celsius

Persoanele care au un risc mai mare de a face hipotermie sunt: varstnicii si copiii mici - la care termoreglarea se face cu dificultate, traumatizatii, alcoolicii, drogatii si persoanele innecate - deoarece caldura se pierde mai usor in apa decat in aer.

Frisoanele, principalul semn

De asemenea, printre simptome se numara:

  • Frisoane, piele rece si palida;
  • Tulburari de echilibru si de vorbire;
  • Parestezii (amorteli) la nivelul mainilor si degetelor;
  • Apatie sau chiar afectarea capacitatilor intelectuale.

Totodata, daca pacientul prezinta si alte semne, precum somnolenta, slabiciune, halucinatii, confuzie, respiratii cu frecventa joasa sau rigiditate musculara, trebuie sa actionati de urgenta, sa gasiti o cale sa va incalziti organismul, pentru ca altfel riscati sa va pierdeti cunostinta. De exemplu, beti lichide calde.

Hipotermia poate aparea si in spatiile de locuit neincalzite, in special in cazul copiilor, adultilor bolnavi sau varstnicilor care nu sunt imbracati corespunzator, iar recuperarea in cazul lor se face mai greu.

Primul ajutor in caz de hipotermie

In cazul hipotermiei primul ajutor incepe cu evaluarea functiilor vitale (ABC - libertatea cailor respiratorii, respiratie, circulatie) si resuscitarea cardiorespiratorie daca este nevoie; toracele victimelor aflate in hipotermie este mai rigid ceea ce face mai dificil masajul cardiac.

Restabilirea temperaturii normale a corpului se face lent, nu brusc (cu aproximativ 1 grad pe ora) si consta in:

  • Incalzire pasiva: aducerea victimei intr-un mediu cald, inlocuirea imbracamintei ude cu una uscata si invelirea cu paturi; aceste masuri pot fi suficiente in hipotermiile usoare si medii cu temperaturi peste 31 grade celsius
  • Incalzire externa activa: imersie in apa calda (40 grade celsius), acoperirea cu paturi electrice, infasurarea in haine sau paturi calde, pungi sau sticle cu apa calda
  • Incalzire interna activa: care se face dupa transportul victimei la spital (ventilatie cu O2 cald, fluide calde etc.).

Transportati persoana inghetata intr-un loc incalzit

Persoana care sufera de hipotermie trebuie transportata imediat intr-un loc incalzit. Atentie insa, nu este bine sa incalziti bolnavul brusc, cu surse externe de caldura de genul radiatoarelor sau caloriferelor electrice, deoarece se pot produce leziuni. Pentru a-i regla temperatura corpului, cel mai bine este sa i se scoata hainele ude si reci si sa se acopere cu paturi calde si sticle sau comprese cu apa fierbinte, pe care ar fi bine sa i le puneti la gat, torace si in zona inghinala. Este foarte important sa ii acoperiti si capul, aceasta fiind metoda cea mai sigura si rapidă de a creste temperatura corporala cu pana la 2˚ Celsius.

Sfaturi pentru prevenirea hipotermiei

Pentru a evita hipotermia, cel mai bine este sa stati in casa pe timp de ger. In caz contrar, medicii va sfatuiesc sa va echipati corespunzator:

  • Acoperiti-va extremitatile, adica urechile, nasul, degetele de la maini, dar si picioarele, deoarece acestea sunt locurile prin care se pierde caldura si riscati sa suferiti degeraturi;
  • Pentru a suporta mai bine frigul, este necesar sa aveti o alimentatie bogata in grasimi si glucide (dulciuri) si sa consumati doua cani de ceai pe zi. Printre plantele care imbunatatesc circulatia periferica se numara iasomia si busuiocul, dar sunt recomandate si scortisoara, afinele, macesele, paducelul sau mugurii de pin.

Batranii, copiii si bolnavii cu afectiuni cronice, cum ar fi diabet, hipotiroidism, afectiuni neurologice sau psihice, sunt principalele categorii care prezinta risc crescut de aparitie a hipotermiei. In plus, cardiacii sunt mai predispusi la a suferi un infarct miocardic.

Verificati daca prezinta degeraturi

Daca pacientul este constient, este indicat sa consume multe lichide calde, deoarece riscul de deshidratare este mare dupa reincalzirea organismului. Nu uitati sa urmariti reactiile bolnavului in timp ce il ingrijiti, verificati daca prezinta degeraturi sau daca starea s-a ameliorat de cand l-ati adus in mediul cald. De asemenea, verificati constant temperatura si urmariti-i respiratia. Daca nu remarcati nicio imbunatatire, chemati de urgenta ambulanta. La spital i se vor administra fluide calde intravenos, oxigen si alte tratamente care il vor ajuta sa-si revina.

De retinut! Nu se vor da bauturi alcoolice victimei (exista unele conceptii gresite conform careia alcoolul incalzeste); in cazul in care victima este constienta si nu prezinta varsaturi, se pot oferi bauturi calde (ceai, supa).

Degeraturile

Degeraturile sunt leziuni tisulare consecutive expunerii la temperaturi scazute (frig) intalnite de obicei in sezonul rece sau in cazul unor incidente turistice pe munte. De obicei afecteaza extremitatile: degetele de la maini sau picioare, nasul si urechile.

In functie de profunzimea leziunilor provocate de inghet, degeraturile se pot clasifica in patru grade:

  • Gradul I: leziuni superficiale, cand pielea este rosie, inflamata si poate apare o descuamare
  • Gradul II: cand afectarea e profunda, pielea fiind rosie, inflamata si acoperita de flictene cu continut clar
  • Gradul III: edem important, pielea avand o culoare gri-albastruie, flictenele au continut hemoragic si poate apare necroza si gangrena in cateva zile
  • Gradul IV: cand sunt afectati inclusiv muschii, tendoanele, oasele si apare necroza si gangrena in cateva ore.

Primul ajutor in cazul degeraturilor

  • Se introduce victima intr-un mediu incalzit: daca este afara se aduce in casa;
  • Se infasura zonele degerate in haine groase sau paturi;
  • Se poate introduce extremitatea degerata in apa cu o temperatura de 34-37 grade celsius;
  • Daca victima e constienta si nu varsa, i se pot oferi lichide calde (nu fierbinti);
  • Se transporta victima la spital.

NU este recomandat:

  • Sa se maseze zonele degerate;
  • Sa se expuna la temperaturi crescute: calorifere, sobe, apa fierbinte etc.;
  • Sa se dea bauturi alcoolice victimei.

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.