Primul ajutor in caz de lesinLesinul sau lipotimia reprezinta pierderea temporara a cunostintei si apare in momentul in care creierul nu primeste suficient sange si, implicit, oxigenul pe care acesta il transporta. Starea de inconstienta poate aparea brusc sau puteti fi cat de cat preveniti de o senzatie de slabiciune care se accentueaza treptat. Daca atunci cand se produce lesinul, apare si o ameteala, o durere de cap, pierdere a cunostintei pentru cateva minute etc. aceasta stare se numeste sincopa.

Lipotimia este provocata de spasmofilie, cadere de calciu, scadere a tensiunii arteriale, uneori scadere a glicemiei, in urma carora creierul nu mai este bine irigat, nu se oxigeneaza suficient si omul cade jos, ramanand insa constient. Sincopa, atunci cand lesinul presupune si pierderea starii de constienta, are ca principale cauze accidentele vasculare la creier, fie ele trecatoare sau definitive. Pe vasele din creier se produc spasme ce duc la o proasta irigare, iar cand acestea dispar, circulatia sangelui se reia si omul isi revine.

Lesinul sau criza de pierdere de constienta este o afectiune paroxistica, cu debut brusc si evolutie spectaculoasa care in marea majoritate a cazurilor este de natura functionala. Este important pentru oricine sa evalueze un pacient care si-a pierdut cunostinta in vederea aplicarii unor manevre absolut utile pentru siguranta acestuia in momentul respectiv si pana cand va putea fi evaluat de personal medical specializat.

Cauzele lesinului

Lesinul poate fi determinat de afectiuni medicale, inclusiv boli cardiace, crize puternice de tuse si probleme circulatorii. In alte cazuri, lesinul poate fi legat de urmatoarele:

 • Ridicarea prea brusca la pozitia verticala;
 • Medicamente pentru tensiune arteriala crescuta si tulburari de ritm cardiac;
 • Transpiratii excesive care duc la pierderi de sodiu si la deshidratare;
 • Oboseala extrema;
 • Vesti proaste sau un stres neasteptat.

O scadere brusca a presiunii sangvine, numita hipotensiune posturala, apare cand va ridicati prea repede din pozitia sezand sau stand intins. Toti avem aceasta reactie, dar de o intensitate suportabila. Senzatia este de stare  confuza sau de usor lesin, dar de obicei trece in cateva secunde. Cand apar lesinul sau amnezia problema este mai serioasa. Se intampla frecvent dupa o baie fierbinte sau celor ce urmeaza tratament pentru controlul tensiunii arteriale.

Riscul major al unei stari de inconstienta de genul lesinului este obstructia cailor aeriene superioare din cauza bazei limbii care acopera orificiul glotic si/sau aspiratia de continut gastric sau continut oral (de exemplu fragment de proteza dentara mobila). Aceste complicatii survin deoarece in timpul episodului mai sus mentionat, mecanismele de aparare ale caii aeriene (reflexul de tuse) sunt diminuate sau chiar abolite.

Canicula

Pana ajunge ajutorul medical, actionati astfel:

 • Aseazati persoana lesinata pe spate;
 • Ridicati-i picioarele deasupra nivelului capului;
 • Largiti hainele prea stramte de la gat si brau;
 • Vedeti daca respira si daca are puls;
 • Anuntati si solicitati serviciul de ingrijiri medicale de urgenta.

Autoingrijire

Daca vi se intuneca vederea sau simtiti ca lesinati, aplecati-va capul. Intindeti-va pe spate si ridicati picioarele pe un plan ceva mai sus pentru a creste cantitatea de sange ce se intoarce in inima. Daca nu va puteti intinde, aplecati-va spre inainte si sprijiniti-va capul intre genunchi.

Acordarea primului ajutor:

 • Eliberarea cailor aeriene si semnele vitale: un asemenea pacient trebuie asezat in decubit lateral (pe o parte) de preferat pe stanga, cu capul extins spre spate membrul superior de pe sol fiind flectat si sustinand capul in pozitia extinsa. Aceasta manevra va elibera calea aeriana de baza limbii permitand o respiratie normala. Eventual se exploreaza cavitatea bucala pentru a nu exista corpi straini. Concomitent se observa miscarile de respiratie normala ale toracelui.
 •  Activitatea cardiaca normala se poate determina rapid prin palparea pulsului central adica la arterele carotide. Acesta trebuie sa fie regulat si sa aiba o frecventa intre 60 si 100 batai/minut. Orice deviatie de la acesti parametrii indica o cauza cardiaca a crizei de pierdere de cunostinta si examinare medicala de urgenta.
 • Un caz special il reprezinta lipsa miscarilor respiratorii spontane si/sau lipsa pulsului carotidian situatie care indica ori iminenta unui stop cardio-respirator ori chiar un stop cardio-respirator. Se vor executa de urgenta manevre de resuscitare cardio-pulmonara (masaj cardiac extern si respiratie “gura la gura”) pana la sosirea unei echipe medicale specializate in asemenea situatii.

Ce nu trebuie sa faceti!

 • Mobilizarea sub orice forma a pacientului (poate compromite calea aeriana sau poate agrava o eventuala leziune traumatica aparuta in urma caderii).
 • Administarea de orice fel de substante/medicamente pe cale digestiva (pe langa faptul ca nu se stie exact cauza crizei, deci nu se poate da un tratament tintit, riscam sa determinam aspirarea acestuia si/sau de lichide in calea aeriana lucru care provoaca complicatii pulmonare grave).
 • Neprezentarea la medic pentru consult specializat sau nechemarea unui medic/echipe de urgenta care sa evalueze corect pacientul.
 • Intarzierea manevrelor de resuscitare cardio-pulmonara in cazul instalarii stopului cardio-respirator (functia cerebrala este compromisa ireversibil dupa 3-5 minute de lipsa a circulatiei eficiente cerebrale).

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

COMMENTS 

Postat la
%b %13, %2012
Postat de
ciupi
cadere de tensiune noaptea
numai cand ma trezesc brusc in cursul noptii, pentru a goli vezica urinara, mi se-ntampla odata la cateva luni sa lesin, fiindca uit sa stau un pic in pat pentru a-mi reveni. o faceam deoarece credeam ca asa nu imi dispare somnul imediat. acum stiu si evit sa ma trezesc prea repede si ma ridic in picioare dupa cel putin 20 de secunde.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează